Методи Петков, кандидат за депутат от ДПС: Крайно време е да разбием мита, че ромите не са трудолюбиви

27.09.2014 12:15

Методи Васков Петков е от село Буковлък. Завършил е средното си образование в Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Александър Стамболийски“ в Плевен, а в момента учи висше образование във Велико Търново. Общински съветник в ОбС – Плевен в мандат 2007-2011 г. Семеен, с две деца. Методи Петков е трети в листата на ДПС в 15 МИР – Плевен.

dps1

– Г-н Петков, вие сте човек, ангажиран сериозно с проблемите на ромската общност в Плевенско. Чувствате ли се като неформален лидер на ромите тук?
– Никога не съм имал амбиции да се изявявам като лидер, макар че често съм се питал, защо голяма част от местната ромска общност ме припозна като такъв. Може би така ми е отредила съдбата, но за мен по-важно е добруването на всички. През годините бяха правени многобройни опити да ни интегрират, но нещо не се получи. Използваха европейски проекти, бяхме ухажвани от много партийни лидери. Били сме в помощ на всеки, но когато стане дума за нас, винаги са ни изоставяли. Във времето назад не бяхме сигурни в това, коя е нашата партия, но днес нашите приятели, братя и сестри разбраха, че само ДПС отговаря на нашите виждания, на нашите молби и искания. Това е и причината да се присъединим към тази партия.
– Факт е, че ДПС е единствената партия, която отваря широко врати за представители на ромската общност в кандидатските си листи на тези избори.
– Да, това е така. Още повече, че част от нашите представители са на челни позиции. Какъвто е и случаят с мен в Плевен. За първи път ромите не са използвани като пълнеж в листите, а им се дава шанс.
– Кои, според вас, са най-наболелите проблеми свързани с ромите, които стоят на дневен ред?
– На първо място, това е нежеланието на другите партии да ги интегрират, а да ги оставят в гетата. Никой досега не е направил реален опит да интегрира ромите. Голяма вина за това има и местната власт. А идеята на ДПС е не да създава гета, а да ги разбива. Факт е, че една интеграция се гради бавно, още повече, че в този процес трябва да се следват последователни стъпки. Всички си спомняте, как бившият кмет Найден Зеленогорски се опита да интегрира ромите, като ги премести в добилия популярност Блок на ужасите. Впоследствие, това вбеси целия град, а материали бяха излъчени и в чуждестранните медии. Ние не искаме социални помощи – искаме да работим и да получаваме заплати, които определено са по-високи от социалната помощ.
Разбира се, не по-малък проблем е липсата на образование, но нашата цел е да намерим правилния механизъм да задължим децата на ромите да ходят на училище, но и да ги обезпечим. Но, както вече отбелязах, не под формата на социални помощи, а с възможност родителите им да работят, за да могат да си го позволят.
България, като член на ЕС, най-накрая трябва да започне да мисли като европейска държава и да се отърси от своя балкански манталитет. Защото всички в тази страна работят като ромите и разсъждават като тях, но в крайна сметка никой не им влиза в положението, с изключение на ДПС. Само тази партия видя, че и техните проблеми, и нашите, са идентични. Това е и причината толкова много хора от различни етноси да членуват в нея.
– Вие сте ангажиран в сферата на частния бизнес. Как помагате на хората от ромското малцинство?
– Старая се да създавам нови работни места и се стремя да убедя хората, че трябва да изкарват прехраната си с честен труд. Крайно време е да разбием мита, че ромите не са трудолюбиви. Точно обратното – те са изключително добри хора, въпросът е как ще ги приемем и ще погледнем на тях. Само който познава добре тези хора, знае, че те са веселяци и са много силни духом. Те просто вече нямат какво да губят. Единственото им желание е да останат тук, в своята Родина, и да изкарват препитанието си честно, вместо да бягат в чужбина.
– Кои са нещата, с които бихте помогнали като депутат не само на ромите, но и всички хора в Плевенско?
– Ще покажа истинското лице на Плевен и истинските проблеми на хората тук. Разбира се, ще се постарая да дам шанс на колкото се може повече млади хора, както такъв бе даден на мен.
– А смятате ли, че едно успешно представяне на парламентарните избори е залог и за добър резултат на местния вот догодина?
– Разбира се. Хвърляйки се в битката да отстоим своите права и свободи, ние не можем да разсъждаваме като другите политически сили. Ние сме една общност и заедно ще понесем и радостите, и мъките. Ще бъдем заедно оттук насетне.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: