Веднъж прекъснатата връзка с духа е непоправима грешка, сподели Васил Антонов пред дейци на културата от Плевен

26.09.2014 16:43

26.09.bsp1

Среща между кандидати за народни представители от листата на коалиция „БСП – лява България“ и културни деятели от Плевен се състоя днес в Артклуба на ДКТ „Иван Радоев“. Участие в нея взеха Васил Антонов, Веселин Плачков, Стефан Бурджев и Иво Петров. Пред кандидат-депутатите бяха поставени редица проблеми, както от национален, така и от местен мащаб, а в рамките на срещата се заформи интересна дискусия. Бяха коментирани темите за липсата на стратегия за развитие на културата и Закон за спонсорството, тежкото положение, в което се намират читалищата, начините младите хора да бъдат привлечени към изкуството, мизерното заплащане в областта на културата.

26.09.bsp2
Сред конкретните въпроси бяха тези за съдбата на зала „Емил Димитров“ в читалище „Съгласие“, за реализацията на големия ремонт на ДКТ „Иван Радоев“, за необходимостта най-сетне в Плевен да има общ културен календар, за да не се получава застъпване на събития, както и за съвместни инициативи на културните институти – а защо не и организирането на голям фестивал.

26.09.bsp3
Не мисля да ви агитирам за каквото и да било, а и който е тръгнал да правим кампания от днес, е закъснял твърде много, обърна се към дейците на културата вторият в листата на „БСП – лява България“, Васил Антонов. Той не скри, че във всяка една сфера основният проблем опира до финансирането. Но когато спрем да говорим за политика и икономика, а започнем да говорим повече за културата, за духа, за просперитета на нацията, значи, че сме си свършили работата и всичко, което се случва, е на по-високо ниво, отбеляза Антонов. Кандидатът за народен представител сподели, че годините след 1993 г. са били най-пагубни за развитието на културните институции. „Хората на духа бяха изправени буквално пред прага на оцеляването. И за разлика от икономиката, където всичко може да се възстанови – било то с помощта на държавата или частни капитали, то веднъж прекъснатата връзка с духа е непоправима грешка“, сподели Васил Антонов.

26.09.bsp4
Той изтъкна, че направеното в последните години по отношение развитие на базата в Плевен и прилагането на европейските фондове е едно добро начало. „Наскоро завърши основният ремонт на НУИ „Панайот Пипков“ , а предстои сериозен ремонт и на сградата на Театъра. Казвам това, защото е важно всеки един институт да намери своето място в европейските програми“, посочи Антонов. В тази връзка, той насочи вниманието на присъстващите към младия кандидат за депутат на коалицията, Стефан Бурджев. Той се занимава с европейски програми и спокойно мога да заявя, че консултантите, с които работи, са на по-добро ниво дори от тези в София, подчерта Васил Антонов.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

26.09.bsp5

 

26.09.bsp6

 

26.09.bsp7

 

26.09.bsp8

#тагове:

НАЙ-НОВИ: