Махнали незаконно стенопис на акад. Светлин Русев от Централна гара – София

24.09.2014 17:44

24.09.rusev

Във връзка с публикувани в медиите материали за незаконосъобразно демонтиране на пано – метална композиция на един от най-известните български художници Иван Кирков /1932–2010/, от чакалнята на Централна гара – София, както и на стенопис с автор акад. Светлин Русев от зала в сградата на Централна гара – София, Министерството на културата е потърсило информация от Национална компания „Железопътна инфраструктура“, възложител на проекта за рехабилитация на сградата на гарата. Това информират от пресцентъра на МК.
Бяхме уведомени, че двете произведения на изкуството действително са демонтирани, но се съхраняват без да са увредени, като творбата на акад. Светлин Русев е възможно да бъде върната отново в същата зала след края на ремонта, но по отношение на металната композиция /пластично пано/ на Иван Кирков – връщането й е невъзможно, тъй като стената, върху която е била първоначално монтирана, се премахва при реконструкцията, а предвид големите размери на творбата (110 на 5 м.), в сградата няма друго подходящо място, в което би могло тя да бъде разположена и експонирана.
Демонтирането на творбите е извършено в нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство, съгласно които поставяне, премахване или преместване на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства се съгласуват от министъра на културата след решение на създадения към него Специализиран експертен съвет по изобразителни изкуства. В Министерството на културата не е постъпвало за съгласуване искане, свързано с демонтаж или преместване на двете произведения на изкуството. Ще бъдат търсени и обмисляни възможности за намиране на подходящо място за експониране на металната композиция на проф. Иван Кирков – творец с блестящ талант, оставил ярка следа в съвременното ни изкуство с творчеството си. В тази връзка от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ни увериха, че ще предоставят пластичното пано на Иван Кирков за друга обществена сграда или пространство, като разчитат на идеи и предложения в тази посока, посочват от Министерството.
Демонтирането на творбите на именитите наши художници е извършено и в нарушение на разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права /ЗАПСП/. Както е известно, съгласно чл. 3, ал. 1, т. 5 от ЗАПСП сред закриляните обекти на авторското право са и произведенията на изобразителното изкуство, включително произведения на приложното изкуство и дизайна и народните художествени занаяти. Съгласно чл. 15, ал 1, т. 5 от Закона за авторското право и сродните му права авторът има право да иска запазване на целостта на произведението и да се противопоставя на всякакви промени в него, както и на всяко друго действие, което би могло да наруши законните му интереси или личното му достойнство.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: