Ще остане ли природа в България?

20.09.2014 9:43

Минимумът държава”, модел, така успешно приложен в България, постави под въпрос най-уязвимата част от нея – уникалната й природа. Иракли и Карадере отдавна са на прицел за незаконни строежи и бързи печалби.

bet4

През септември в защитената местност Иракли вече се издигат построените в частни имоти сгради на бъдещото ваканционно селище. Влизането и снимането в обектите е забранено. Засега строителството е замразено, но собствениците очакват законът да се произнесе в тяхна полза. Всичко зависи от политиката на бъдещото правителство спрямо екологията на България. Еколозите имат готовност да подновят протестите си, ако строежите не бъдат обявени за незаконни. А посетители в това дивно кътче има и през септември.

bet1

Димитър, с когото се запознах, е на Иракли от май. Той е типичен представител на българското хипарско общество: с дълга, оплетена коса, с татуировки по цялото тяло и със свободно и независимо поведение. Разказва, че пребиваването на Иракли на свободните туристи е свързано с ред препятствия – собствениците на бунгалата правят проблеми за изхвърлянето на отпадъците в контейнерите, за наливането на вода от чешмите. Затова го правят нощем. Но това не спира любителите на волния живо сред природата да продължат да идват в това райско кътче. Тук могат да се видят и чужди туристи, които пристигат, за да наблюдават редките растителни и животински видове. Един български филм „Кецове” е увековечил дивната природа на това място. Нека не остане само на филмовите ленти.

bet3
Текст и снимки: Цветанка Христова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: