Празник на Усмивката стопли сърцата на социално слаби възрастни хора

20.09.2014 8:23

За втора поредна година фондация „Свети Иван Рилски“-Плевен организира празник на Усмивката, който се проведе в село Бохот. Поводът за празника, който се състоя на връх Деня на Света София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов, е че и в това село фондацията е успяла да помогне на десетки възрастни хора да се усмихват и хранят спокойно.

eli3

Селото е посещавано от мобилният стоматологичен кабинет към Медико –дентален център „Св.Панталеймон” в Плевен. Четиримата дентални специалисти към него са поставили безплатни зъбни протези на 29 баби и дядовци. Първото място, където е бил стоматологичният екип е старческия дом. Помощ е оказана и на местните хора, които са имали нужда от зъбни протези. За доброто настроение на участниците в празника се погрижиха младите надежди на поп музиката Ива и Биляна, както и Общинският духов оркестър. От 2012 г. благотворителната дейност на плевенската фондация „Свети Иван Рилски“ е свързана с даряване на зъбни протези предимно на възрастни хора, които нямат средства да си ги позволят.

eli2

До момента фондацията е осигурила 369 зъбни протези на хора от 17 населени места в страната, не само в Плевенска област. Най-много протези са подарени на хора от село Гривица – 89, Ясен – 73, Победа – 54, Върбица – 42 и т.н. Сред хората, на които е помогнала фондацията, е и Момчил от Враца, който е имал нужда от нова усмивка. „За него научих от едно телевизионно предаване, в което момчето търсеше своя ангел, който да му подари усмивка”, припомни д-р Георгиева. Тя решила да му помогна и така Момчил получи цялостна усмивка. „По този начин му подарихме и бъдеще, за да може да си намери работа”, добави д-р Елиза Георгиева. Близо 100 000 лв. са вложени от фондация „Св.Иван Рилски” само в дарителската кампания за зъбни протези. „За съжаление обаче все по-рядко има големи дарители. Вече разчитаме най-вече на съпричастността на отделния човек”, отговори на въпрос, кой дарява д-р Георгиева. Тя не скри, че по-отзивчиви са обикновените хора, които си купуват куверт за благотворителния бал на фондацията, участват в наддаванията, взимат си и билети за томболата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: