Кръстовден е!

14.09.2014 7:54

14.09.krastovden

На 14 септември православната църква отбелязва Кръстовден. Празникът е възникнал заради Чудотворното явяване на Светия кръст на император Константин Велики и затова се нарича Кръстовден. През октомври 312 г. Константин потеглил с войските си към Рим, където Максентий решил да се отбранява. Слънцето клоняло към запад, когато Константин видял на небето сияещ кръст и над него надпис „С това ще победиш”.
През настъпилата нощ сам Господ Исус Христос се явил насън на Константин и му заръчал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръстния знак на щитовете и шлемовете на войниците си. Така след тежка битка кесарят завладял Рим и влязъл във Вечния град като победител.
На Кръстовден кръстът се изнася в средата на храма, за да му се поклонят вярващите. Прави се водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение. По традиция се поръсват със светена вода къщата и обитателите й, поднася се трапеза, на която духовникът полага църковния кръст върху нова тъкана покривка.
На Кръстовден църквата приканва богомолците да отдадат благоговейно поклонение на самия Животворящ кръст, на който Спасителят Исус Христос понесе страдания заради нашето спасение – на кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.
В памет на това събитие православната църква почита и Кръстовден. Хиляди богомолци се събират на Кръстова гора, вярвайки, че чудото ще ги застигне и те ще оздравеят или ще измолят здраве за близките си. Те пренощуват в местността с надеждата, че ще се излекуват.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: