Малък плевенски художник спечели конкурс за рисунка, организиран от НАП

12.09.2014 17:38

В разгара на лятото Националната агенция за приходите организира конкурс за детска рисунка на тема „Аз се грижа за природата“ за деца на служителите в НАП на възраст от 5 до 12 години. Той предизвика сериозен интерес сред малките приятели на изобразителното изкуство от цялата страна и те показаха своите идеи за опазване на околната среда в над 100 рисунки. Сред тях са и единадесет рисунки на пет деца на служители от офис Плевен.

12.09.risunka1

Детското вдъхновение и умение да откриват красотата във всяка ситуация сериозно затруднява компетентното жури, водено от гл. ас. д-р Калина Христова от Департамента за изящни изкуства на Нов български университет. След задълбочен преглед на творбите и дълги анализи със стриктното придържане към темата на конкурса, с богатството на цветовете и разнообразието в използваните техники първо място печели картината на 9-годишния Никола Красимиров Ангелов от Плевен – син на Маргарита Жиянова, главен юрисконсулт в отдел „Обжалване“ в плевенския офис на НАП. Второ и трето място не са присъдени, а всички деца участници в конкурса получиха грамоти, подписани от изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов. Рисунката на Никола ще бъде разпечатана на плакат с тираж 500 броя, който ще бъде разпространен по териториалните структури на НАП в цялата страна и сред клиентите и партньорите на Агенцията.

12.09.risunka2
Никола още тригодишен проявява интерес към изобразителното изкуство и прави своите първи опити да отрази заобикалящия го свят в цветове. Таланта наследява от майка си Маргарита, която поощрява неговото влечение като го записва едва шестгодишен в детската Артшкола „Колорит“ с художествен ръководител Майя Ананиева в Плевен. За картината си детето споделя: „За да има къде пойните птиците да вият гнездата си и да огласят небесата с песните си трябва да има зелени гори. За да дишаме свеж и чист въздух трябва да има повече дървета, защото горите са нашите бели дробове. Ние сме тези, които трябва да ги засаждаме и поливаме, а не безразсъдно да изсичаме. Природата на майката Земя ще ни се отблагодари, ако полагаме грижи за нея и разбира се, за да е красив светът край нас трябва и многоцветна дъга…“.
Многобройните му участия в различни международни конкурси за детски рисунки му донасят много награди и медали, сред които и най-високото отличие на Националния конкурс за рисунка „Казанлъшка роза“ 2014 с картината „Соната за розите“. Първата награда в конкурса за детска рисунка на тема „Аз се грижа за природата“, организиран за децата на служители в Националната агенция за приходите, като част от „Зелената програма на НАП“ е още едно признание за безспорния художествен талант на 9-годишния Никола.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: