Димитър Кочков, кандидат за народен представител от 15 МИР Плевен: Хората изискаха от нас възможност за преференциален вот!

09.09.2014 19:32

mite

– Г-н Кочков , Вие бяхте един от вносителите на новият Изборен кодекс. Какви са впечатленията Ви, имаше ли положителен резултат от него на изборите за евро-парламент ?
– Това, което се случи на евро-изборите, доказа, че новият закон е добър и работещ. Винаги съм казвал, че няма закон, който да бъде перфектен и да изпълни абсолютно всички очаквания на гражданите, но твърдя, че този кодекс е близък до това, което гражданите искаха. Той беше едно от изпълнените предизборни обещания на Коалиция за България и конкретно на БСП.
– Какъв е Вашият личен анализ след евро-изборите, относно този закон ?
– Моят анализ е, че изборите бяха проведени по-демократично, с по-голяма прозрачност и сигурност на гласа. Нямаше разнасяне на чували с фалшиви бюлетини, бяха премахнати доста други злоупотреби.
– Какво е мнението Ви за преференциалното гласуване? Не е ли грешка то? Спомняме си, как в евро-парламента влезе номер 15 от Вашата листа?..
– Напротив, смятам че това е един от основните плюсове на новия закон. Преференцията е много силен мажоритарен елемент. Това беше основно изискване на хората към изборните правила. Нека го използват!
– На последния вот имаше и доста невалидни бюлетини …
– Е, да. Все пак това беше нещо ново за избирателя. Сега ще бъде по-добре. Партиите трябва добре да обяснят на електората си, как се гласува с новата бюлетина – от лявата страна са квадратчетата с номерата на партийните листи, а вдясно в кръгчета са номерата на техните конкретни избраници от съответната листа. Тоест, вляво гласуваме за партия, а в кръгчето вдясно е номерът на нашия фаворит. Разбира се, ако имаме такъв .
– Няма ли да настане хаос при гласуването ?
– Нека да не подценяваме интелигентността на избирателя. Аз вярвам , че всичко ще бъде наред.
– Нещо друго да добавите за предстоящите избори ?
– Успех!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: