След Съединението… За липсващите букви, за празника и паметта

07.09.2014 10:52

И тази година Плевен, или ако трябва да бъдем точни – няколко общинари, политици, журналисти, военни, духов оркестър и Северняшкия – почете празника на Съединението традиционно пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина. И тази година, в очите на тези, вдигнали поглед към пиедестала на героите, „бодяха“ липсващите, изчегъртани букви.

buk3
Кампанийно време е. Партии и политици обикалят села и паланки, обещават, даряват, подаряват. А някои – купуват и продават, щедро и последователно….Та ако на Общината парите за възстановяване на няколко букви са свършили, може пък някой кандидат-депутат да прояви инициатива и дари средства за възстановяването. Ако го направи и без особена показност, ще кажем: Браво!

buk2
Нека припомним и една идея, която чака реализация години наред: изграждане на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия! През 2015 година ще отбележим 100 години от влизането на България в Първата световна война. В българското участие във войната името на 9-а пехотна Плевенска дивизия се свързва с героичните сражения на Македонския фронт и отбраната при Дойран. През годините нееднократно е повдиган въпросът за издигане на паметник в центъра на Плевен на българските войници и офицери от 9-а пехотна Плевенска дивизия. Идеята датира от 1917 г., а в последните години отново беше възродена.

buk1

#тагове:

НАЙ-НОВИ: