Плевен отдаде почит пред делото на героите, обединили България (галерия)

06.09.2014 12:38

6.09.ritual1

С църковен ритуал, отслужен от свещеници от плевенските православни храмове, започна тържествената церемония за отбелязване на Съединението на България в Плевен. Пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина глава в знак на признателност сведоха ръководството на Община Плевен, общински съветници, политици, общественици, военнослужещи.

6.09.ritual2
Една от най-знаменателните дати в българската история – Денят на Съединението, ни събира отново днес, за да си припомним вълнуващите мигове от далечната 1885 г., каза в словото си кметът проф. Димитър Стойков. Той припомни, че на тази дата преди 129 години вниманието на цяла Европа е приковано от смелостта на един малък, но непокорен и храбър балкански народ, дръзнал да наруши железните правила на Великите сили и да отхвърли разпоредения от тях Берлински договор, разделил несправедливо страната и народа ни.

6.09.ritual3
Този ден въплъти смелите мечти на Раковски, Каравелов, Левски и Ботев, примера на първостроителите на Търновската конституция и волята и устрема на радетелите за цялостна българска държава, отбеляза проф. Стойков. Кметът посочи, че 6 септември е обединил усилията не само на изстрадалите ни сънародници, а и на държава, политици и институции, независимо от техните пристрастия и колебания. „На този ден не пожалиха апостолската си отдаденост Захарий Стоянов и Стефан Стамболов, държавническия си талант Иван Евстатиев Гешов и Константин Величков, авторитета и възможностите си граждани, като д-р Георги Странски, а плеядата от имена не може да остане и без тези на Чардафон и неговите съратници. Никой от предците ни, които обединиха България, не го стори заради себе си, заради лични интереси или облаги. Всички те дадоха на Майка България от своята сила и вяра, за да я превърнат в достойна държава“, каза още в словото си кметът на Плевен.

6.09.ritual4

 

6.09.ritual5

 

6.09.ritual6

 

6.09.ritual7

 

6.09.ritual8

#тагове:

НАЙ-НОВИ: