Модел, който да докаже, че има възможност за развитие на Военновъздушното ни училище, чака министър Шаламанов!

06.09.2014 13:03

…- През пролетта и лятото се проведе обществена дискусия за обосноваване възстановяването на самостоятелно Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия. Как върви този процес? Какво е Вашето становище?

Garnizon7
– Запознах се с този процес от заместник-началника на отбраната генерал-майор Константин Попов и заместник-командира на ВВС бригаден генерал Анатолий Кръстев. Очаквам разговор и с командира на ВВС генерал-майор Румен Радев. Възложил съм на един от съветниците ми проф. Тилчо Иванов да направи допълнително проучване. Той е известен с поддръжката си на тази идея. От тези колеги поисках да подготвят модел, който да докаже, че има възможност за развитие на Военновъздушно училище близък до модела на Военноморското училище. Т.е. да бъдат обучавани цивилни студенти, но не просто по военни специалности, както е в НВУ или във ВА, а по специалности с високо добавена стойност за страната. Както и за обучение на студенти от чужбина. Ако има такава възможност, такъв модел за развитие, който би позволил привличане на средства, включително и по европейски програми, както е постигнато във Военноморското училище, в т.ч. и в партньорство със заинтересовани авиокомпании, то тогава действително ще бъде търсено решение тези възможности да бъдат реализирани с цел подобрява на общото състояние в момента на факултета и евентуално развитието му като Висше военновъздушно училище, което да дава по-високо ниво на подготовка на необходимите за Българската армия авиационни специалисти и в същото време да подготвят студенти за авиационни специалности, с което да се привличат ресурси и авторитет на Българските ВВС.
Снимка – архив Плевен за Плевен. Текстът е без редакция, част от интервю, дадено преди три дни от министъра за сайта otbrana.com. Заглавието на Плевен за Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: