Огромен интерес към Маратона на приятелството в Плевен

05.09.2014 14:29

5.09.maraton

Около сто участници са се записали до момента за Маратона на приятелството, който ще се проведе за първи път в Плевен на 28 септември. Надпреварата включва четири дисциплини – маратон (42.2 км), полумаратон (21.1 км), 3 км градско бягане и щафета 2 х 10 км. „Очакваме минимум 150 души за големите дистанции. Като за първи маратон и то извън София, това е добре“, каза главният организатор Станислав Георгиев за „Дневник“.
Събитието си партнира с румънски клуб, което обяснява и записалите се около 30 румънци. По-интересното е, че участие са заявили хора от САЩ, Китай, Холандия, Южна Корея, Португалия, Гърция и Русия. Амбициите на Георгиев са големи. „Маратонът на Букурещ е започнал с по-малко от 400 състезатели, а в момента бягат повече от 8000„, заяви той. И добави: „Искаме да направим най-добре организирания маратон в България. Желанието ми е той да се превърне в традиционно състезание, като разчитаме на съдействието на Община Плевен, с която работим добре.“ Заедно с партньорите му от клуб „Бегач“ са получили сертификат за трасето и резултатите от маратона ще са официални. Предвидени са и премии, но те няма да са високи.
„Това е единственият маратон в България с трасе от една цяла обиколка от 42.2 км. При този тип маратони се покачва трудността на организацията, но е по-интересно за бягащите и подкрепящите ги„, обясни Еленко Еленков от клуб „Бегач“. Акцент в маратона на приятелството е благотворителната му част.
Всеки желаещ може да дари средства за сдружение „Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения“ – Плевен. С тях ще се купят рехабилитационни уреди и дидактични материали за зала за рехабилитация и зала за монтесори терапия, необходими за развитие на общото физическо и познавателно развитие на деца. Маратонът на приятелството в Плевен събира хора от цял свят.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: