Живакът в Плевен скача до 50 градуса! Кога ще се случи това?

03.09.2014 11:56

3.09.jega

Летните жеги може да са преминали, но ни чакат наистина убийствени температури – в София и Русе 47 градуса по Целзий, в Бургас и Видин – 48, а в Сливен и Плевенцели 50 градуса, пише „Телеграф“. Тази апокалиптична прогноза се съдържа в документален филм на Световната метеорологична организация /СМО/. За щастие, тя се отнася не засега, а за 2050 година. По повод срещата на върха на ООН по климата, която ще се проведе в Ню Йорк на 23 септември, СМО пуска серия от хипотетични прогнози по 14 телевизии от цял свят. Сред тях е и българската Нова телевизия, която ще покаже своето произведение на 12 септември. Тези видеоклипове, които ще могат да се видят в Ютуб, показват предсказаните от множество световни учени последици от глобалното затопляне – горещи вълни, разтапяне на ледените „шапки“ на полюсите и придружаващото го повишаване на морското равнище, дългогодишно засушаване, урагани, наводнения и други климатични феномени. Метеоролозите предвиждат пълно потапяне под водата на град Маями бийч, както и екстремна суша в Аризона, която ще доведе до голям брой жертви. Както и у нас, за САЩ се очаква средната температура на въздуха след 33 години да достигне 50 градуса по Целзий.

2050 година е била избрана като средната точка до края на 21-ви век. Тогава се очаква глобалната температура да се повиши с над 4 градуса по Целзий, ако емисиите от парникови газове, отделяни при човешката дейност, продължат да нарастват с досегашния темп. „Тези метеорологични прогнози са потенциални сценарии, съвместими с най-актуалните изследвания в областта на климата – заяви генералният секретар на СМО Мишел Жаро. Те представят впечатляваща картина на това, какъв би могъл да бъде животът на една по-гореща планета“.

СМО предприе инициативата с клиповете в навечерието на срещата в Ню Йорк, която има за цел да стимулира правителствата да работят за ново споразумение по измененията в климата, преди да приключат преговорите по този въпрос в Париж идната година. Още преди да са започнали, вече са ясни различията между различните държави. САЩ искат да се постигне необвързващо международно споразумение, според което всяка страна може да определи свои собствени параметри за намаляване на емисиите.
Това би позволило да се заобиколи US Конгреса, който вероятно би гласувал против договор с обвързващи изисквания. Други държави – от Франция до развиващите се страни, искат да се постигне традиционно задължаващо правно споразумение, изтъкна сайтът Mashable.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: