Георги Първанов в Плевен: Проявите на враждебност към Русия не прилягат на България

01.09.2014 13:32

1.09.abv1

Изглежда, че значимостта на България се свежда единствено и само до пространство за тръби и нищо повече. Това каза на провелата се днес в Плевен дискусия на тема „Отношенията България – Русия“ историкът проф. Андрей Пантев. В срещата участваха още председателят на АБВ Георги Първанов, заместникът му Румен Петков, журналистът Тома Томов, областният лидер на АБВ Цветан Антов и проф. Григор Горчев.

1.09.abv2
Проф. Пантев напомни на мнозината, доскоро изкарвали си хляба с история на СССР, че има българи, които не могат да възприемат вакханалията от лъжи, разпространяваща се по отношение историята на руско-българските отношения и ролята на Русия в нашето Възраждане. От своя страна, Тома Томов посочи, че политиката на конфликт, която в момента водят САЩ, Русия и европейските държави, е огромна грешка. Това ще доведе до ненужно страдание, което след това ще бъде наречено нова Студена война, допълни той. По думите му, всичко това е можело да бъде избегнато при една по-далновидна политика. За съжаление, в момента ненавистта между две славянски държави до такава степен е докарана до бяло, че няма да се учудя ако станем свидетели и на още по-лоши неща, каза още популярният журналист.

1.09.abv3
Георги Първанов определи дискусията в Плевен, като начало на процес на ново изясняване на отношенията между България и Русия. Както президентът посочи, повод за организирането й до голяма степен е документът на служебния кабинет, в който Русия се сочи като заплаха за националната сигурност на нашата страна. В продължение на една година станахме свидетели на изяви на различни министри от лявото пространство, в които имаше ясни знаци на враждебност към Русия – нещо, което не ни приляга, изтъкна Първанов. Той припомни, че неговата партия е реагирала на първите санкции срещу Русия с тезата, че от тях страдат народите, а не управниците – така както от санкциите срещу Югославия не е пострадал Милошевич, а обикновените хора.

1.09.abv4
„На България й приляга да се обяви за преустановяване на санкциите, защото се вижда, че те дават по-скоро негативен резултат за икономиката на Европа и в частност на нашия регион. България не може да бъде ястреб, когато става въпрос за отношенията с Русия, а също така според мен новата и модерна архитектура на Европа не може и не бива да е насочена срещу тази страна“, категоричен бе лидерът на АБВ. Той изрази надежда, че това ще бъде осъзнато от настоящите европейски и световни лидери, предвид огромните предизвикателства пред тях. България трябва да отстоява правото си на по-специфична позиция, когато става въпрос за отношенията с Русия и ние от АБВ сме готови да инициираме разговори в тази посока, каза още Георги Първанов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: