Шефът на ИЛВ – Плевен: Страната ни бележи ръст в производството на грозде

29.08.2014 10:59

28.08.vino

Финансирането е най-големият проблем пред българските лозари, сподели директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен, доц. Иван Пачев, на провелия се вчера открит ден в ИЛВ. По думите му, в България трябва да има диференциране на подпомагането на производителите на грозде, както е при зърнопроизводителите. Според него, средствата за подпомагане на лозарите трябва да бъдат в порядъка на 100-150 лв. За разлика от зърнопроизводството, където всичко е механизирано, при лозарството почти всичко се върши на ръка, като изключим третирането с фунгициди и орането в междуредията, отбеляза доц. Пачев.
Директорът на ИЛВ – Плевен сподели, че от гледна точка на производството, България е в средата на класацията сред европейските държави. Според статистиката, при нас дори се наблюдава ръст на производството от 4.6%, докато до 2010-а се отчитаха около 2%, посочи доц. Иван Пачев. По-голям, по думите му, е и интересът към създаването на нови лозя, където ръстът е около 3%. В Новопазарско бяха създадени около 4000 дка нови лозя, а в района на Петрич те са близо 1500 дка, сподели той и допълни, че държавата е увеличила с близо 20% субсидията за създаване на нови лозя.
Като сортове, обаче, повечето производители предпочитат вносните, тъй като са по-евтини. Нашият посадъчен материал е по-скъп, но за сметка на това той отговаря на всички климатични и почвени фактори в България, подчерта доц. Пачев. Поради това, гроздето от нашите сортове е по-добро като качество от чуждестранните, каза още той.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: