Местният парламент ще прави историческа „експедиция“… без историци!

29.08.2014 13:50

Работна група ще издири гробовете на загиналите герои от Девета пехотна плевенска дивизия в битката при Дойран, оцени състоянието им и информира Общинския съвет в Плевен, какви средства са необходими за възстановяване на войнишкото гробище. Това реши местният парламент на августовската сесия.

rado3

Председател на групата ще е инициаторът на идеята о.р. полк. Красимир Атанасов, вече съветник от земеделския съюз „Александър Стамболийски“, като в нея влизат и проф. Константин Мутафчиев, военният лекар Красимир Трифонов и експертът от Регионалния инспекторат по образованието Цветомира Добрева. Към нея ще се присъединят дори и представители на общинските фирми „Инжстрой“ и „Паркстрой“, които трябва да преценят, в какво състояние са гробовете, и да изготвят количествено-стойностни сметки за тяхното възстановяване.
Адмирации за патриотичната инициатива от Плевен за Плевен, но предлагаме въпросната група да бъде разширена – както с представители на Историческия музей в Плевен, така и с представители на плевенските медии. Защо?..Смятаме, че аргументите са излишни!.
Припомняме, че догодина се навършват 100 години от участието а Девета пехотна плевенска дивизия в Първата световна война (1915-1918 г). В Комисията по култура стои одобрено от нея още преди година предложение на граждани и институции за изграждането на Паметник, достоен за подвига на плевенчани. Имаше и устна подкрепа на представители на администрацията за стартиране на процедурата…Чакаме!
Снимка – архив Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: