Японският посланик бе на посещение в Плевен

27.08.2014 14:41

27.08.japan

Плевен е свързан с историята на Япония много преди двете ни страни да установят дипломатически отношения, от които се навършват 55 години, заяви при посещението си в Плевен Посланикът на Япония Н. Пр. Такаши Коидзуми. На срещата си с кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и неговия екип той беше придружаван от своята съпруга и Втория секретар по икономическите въпроси при Посолството Саяко Оцу.
Сейго Ямадзава е първият японски самурай, стъпил на българска земя по време на Руско-турската война 1877-78 г. В качеството си на пратеник на страната си в Руската армия той пристига у нас ката наблюдател на военните действия. Тежките сражения и храбростта на воините от Съюзническата армия го мотивират да поиска разрешение за участие в битките. Ямадзава получава малък взвод и се бие за превземането на Плевен, а по-късно и на Шипка. Награден е с руски и румънски военни отличия, а след завръщането си в родината е произведен в чин полковник, разказа Посланик Коидзуми.
Миналата година той е посетил Плевен по повод реконструкцията на спортната зала при Медицинския университет, за която Правителството на Япония предоставя безвъзмездно средства. Тук следват около десет японски студенти, един от които вече е дипломиран медик.
Надявам се в Плевен да се осъществят японски инвестиции, както и при интерес градът ви да установи партньорски отношения с наш град по примера на Пловдив и Казанлък, посочи още дипломатът.
Г-н Коидзуми беше впечатлен от проектите с европейско финансиране, които реализира Община Плевен, както и от посещението си в Панорама „Плевенска епопея 1877” и на местата, където се е сражавал един от неговите предшественици.
Проф. Стойков връчи на високия гост почетен плакет с герба града, изобразяващ Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: