Осветиха новопостроения храм в Шияково

27.08.2014 18:04

27.08.hram1

Великотърновският митрополит Григорий освети новопостроеният православен храм „Света Троица” в Шияково, информират от пресцентъра на местната администрация. Събитието уважиха областният управител Бойко Балтаков, кметът на община Гулянци Лъчезар Яков, зам.-кметът Паскал Пиличев, общински съветници от Плевен и Гулянци, кметове на кметства, ръководители на институции и фирми, стотици жители на село Шияково и общината.

27.08.hram2
Кметът на Шияково Миринка Цветкова поздрави присъстващите и сподели вълнението си от това, че след толкова много години селото най-сетне има храм, в който хората ще могат да запалят свещица по радостни и тъжни поводи, да се съберат за обща молитва и служби. Г-жа Цветкова разказа, че мястото, на което е изграден храмът „Света Троица”, е било двор, собственост на заможен по онова време местен род и е дарено през 1940 г. от Минко Данаилов. Едва сега, 74 години по-късно волята на дарителя е изпълнена, със съдействието на много хора. Храмът е вдигнат основно с дарения и доброволен труд, част от средствата са предоставени от Дирекцията по вероизповедания, Община Гулянци, фирми и организации, частни лица.

27.08.hram3
Миринка Цветкова изказа благодарност и признателност към всички участвали в строителството. Сбралото се множество поздрави и областният управител на Плевен арх. Бойко Балтаков. 23-и август вече ще има особено значение за жителите на село Шияково, защото с тази дата ще се свърза едно от най-паметните събития в живота на едно населено място – сдобиването с Божи храм, каза той и отбеляза, че отдадеността, с която дарителите са допринесли за построяването на параклиса, е достойна за уважение. Гостите на празника поднесоха икони за новия Божи дом, особено интересна, сред които – „Света Троица”, ръчно рисувана върху старо дърво от главния архитект на община Гулянци Светла Радулова.

27.08.hram4
Празникът в Шияково продължи и вечерта с традиционната земляческа среща. Тя се провежда за шести път и събира около празнична трапеза всички родени, живеещи и свързани с Шияково хора.

27.08.hram5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: