Илия Станков: Целта ни е да играем хубав баскетбол, за да върнем публиката в залата

26.08.2014 10:04

Както писахме, вчера в зала „Балканстрой“ баскетболният тим на „Спартак“ (Плевен) се събра за първа тренировка. В нея се включиха седмина състезатели – досегашните играчи на тима Цветослав Острев, Васил Александров, Михаил Танев и Борислав Генков, както и новите попълнения – близнаците Тодор и Милен Захариеви и Антонио Илиев. Поради ангажименти от първото занимание отсъстваха Веселин Георгиев и Симеон Ценов.
Повече за подготовката на отбора и очакванията за новия сезон „Плевен за Плевен“ научи от новия старши-треньор на отбора, Илия Станков.

26.08.stankov
– Г-н Станков, това ли ще е съставът, на който ще разчитате в новото първенство или към „Спартак“ ще се присъединят и други баскетболисти?
– Чакаме потвърждение от още две момчета, но на този етап няма да споменавам имена. Очакваме единият от тях да дойде на 2 септември, като ще изкара при нас пробен период от една седмица, за да видим какво е състоянието му. И двамата са млади състезатели, тъй като идеята ни е да подмладим тима и да заложим на български баскетболисти. На този етап не търсим чужденци и евентуално ще прибегнем към този вариант, ако нещата с двете момчета, за които споменах, не се случат.
Радвам се, че ще имаме възможността да заложим на по-млади състезатели, като това не се е случвало в Плевен от доста години. Работим в перспектива. Иска ни се да ги задържим в отбора и те да си паснат игрово.

25.08.basket1
– По традиция, повечето отбори залагат на американци. Има ли вариант такъв отново да се появи в „Спартак“?
– Не, насочили сме се по-скоро към сръбската школа. Там се работи добре, момчетата са научени и по-бързо ще паснат на отбора. Но пак казвам, че към този момент всичко е условно. Очаквам отговор от двамата, които сме харесали, до другата седмица и от него зависи в каква посока ще тръгнем.
– С оглед на това, че отборът е доста подмладен, къде виждате класирането му?
– Още е рано да се каже, тъй като не знаем каква селекция ще направят другите отбори. Лично моето желание е да изградим един добър колектив. Искам момчетата да се чувстват спокойни и да се раздават на терена. Важното е да играем хубав баскетбол, за да можем отново да върнем публиката в залата, тъй като през миналата година станахме свидетели на отлив от зрители.
– Къде ще протече подготовката на отбора?
– Ще останем в Плевен, тъй като тук имаме достатъчно добри условия за работа – и парк „Кайлъка“, и зала „Балканстрой“, и стадионът. Няма нужда да се харчат излишни пари. Освен това, повечето момчета са настанени в един хотел и ще бъдат заедно. А де факто лагерите се правят за сплотяване на отбора, като един вид тийм билдинг.

25.08.basket4
– Имате ли вече планирани контроли?
– Все още не. В момента целта ни е да сглобим отбора и чак след това ще търсим варианти за контроли. Такива срещи определено ще ни бъдат нужни, защото за един млад отбор, какъвто е нашият, нещата ще се напаснат с повече мачове.
– Спокоен ли сте за финансовото състояние на клуба?
– Доколкото съм запознат, ситуацията е доста трудна. Търсят се връзки и контакти, но лошото е, че нямаме съмишленици сред представителите на плевенския бизнес. Зная, че положението е такова не само при баскетбола. От друга страна, има малки общини в страната, които подсигуряват една част от бюджета от местни спонсори, а другата дават те. Странното е, че Плевен е голяма община, но никой не желае да помогне на спорта.
Говори се много за здравето на подрастващите и ползата от спорта, но за да отидат тези деца в залата или на стадиона, трябва да имаш добри отбори, от които те да се запалят.

25.08.basket10
– Как се чувствате в новото амплоа на треньор?
– Щастлив съм заради доверието, което ми е гласувано. От друга страна зная, че отговорността е огромна, тъй като от мен се иска да обединя тези момчета и да ги подчиня на една кауза. Едва ли ще бъде лесно, защото всеки от тях е личност с изграден характер, но аз не съм от хората, които се отказват. Приех предизвикателството, а вече времето ще покаже. Разбира се, има и сантиментален момент, тъй като съм прекарал доста години от живота си на терена, а сега вече ще наблюдавам нещата отстрани. Но за мен е по-добре да се дава шанс на младите момчета да се развиват, отколкото да им преча, както вероятно се е случвало в дадени моменти. Както се шегуваме, аз моето съм си го изтичал.
– Имаше ли вариант да бъдете играещ треньор?
– Не. Миналата година се получи нещо такова, като едновременно играех и помагах на Цветан Антов. Отстрани нещата се виждат много по-добре, а и отношенията между треньор и играчи са различни.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: