Уволниха шеф на Агенция, за да назначат поредния кадър на ГЕРБ

21.08.2014 9:07

Министърът на земеделието Васил Грудев уволни изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Майдън Сакаджиев. Новият изпълнителен директор е свързаният с ГЕРБ Янчо Янев.
По повод освобождаването, пресцентърът на МЗХ излезе с официално становище:http://www.mzh.government.bg/mzh/bg/news/14-08-20/-4163794812.aspx

21.08.maidun
Основният изтъкнат мотив е “системно неизпълнение на задължения от страна на Агенцията, в предвидените за това срокове, по Регламент (ЕО) № 1224/2009 на Съвета за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството”.
Всъщност през изминалата година, през която Майдън Сакаджиев е изпълнителен директор, основната му дейност е свързана именно с преодоляване на констатираното още с назначаването му на поста на системното неизпълнение на задълженията на Агенцията. Част от служителите на Агенцията – преките отговорници за изпълнението на задълженията и по посочения Регламент саботират дейността, като забавят и дори укриват информация.
Днешното освобождаване идва след продължили две седмици атаки, по време на които ръководството на ИАРА, в лицето на изпълнителния директор Майдън Сакаджиев иска да оповести становището си по изнесените неверни информации. Той иска право на отговор, но от Министерството на земеделието му е изрично забранено да излезе с пресконференция и да изложи своите мотиви и доводи.
В тази връзка са изготвени два документа. Прессъобщение до медиите и доклад до Министъра на земеделието и храните.
А всъщност, всичко, което излиза в медиите, е груба манипулация!
Първо, извадката, която са приложили като доказателство срещу него е част от доклада на самия Сакаджиев до МЗХ за работата на предишните ръководства и хаоса и неуредиците, които е трябвало да оправя в последната година:
“Причините са свързани със системно неизпълнение на задължения от страна на Агенцията, в предвидените за това срокове, по Регламент (ЕО) № 1224/2009 на Съвета за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството. Поради забавянето срещу Република България е стартирана наказателна процедура от страна на Европейската комисия, която към момента се намира в досъдебна фаза. Получени са били и редица писма от страна на Европейската комисия за недоброто функциониране на ИАРА, като одитът на дейността на Агенцията, извършен от страна на МЗХ, е потвърдил тези констатации. “
Защото, от 2008-ма година насам, чак при управлението в последната година, именно на напъденият от министър Грудев изпълнителен директор, най-после ИАРА започва реално да работи…Тук четете текстът на целия доклад (doklad)
Второ, Изважда се като опорна точка принадлежността на Майдън Сакаджиев към ДПС. Пуска се гнусната клевета, че хора са били принуждавани да се присъединяват към ДПС, ако искат да запазят работните си места… Прави се поръчков репортаж по про-герберската Нова телевизия и.. Ето истината, чрез обяснението на самия Сакаджиев:
“Във връзка с отправени обвинения от бивши служители за оказван политически натиск, принуда и извършена „политическа чистка“ в ИАРА, следва да отбележа, че изнесената информация от г-н Евгени Щерев не отговаря на действителното положение. Видно от представената в ефир книжка на г-н Щерев за членство в политическа партия ДПС, същата датира от 2012 г. По никакъв начин ръководството на ИАРА и в частност аз като изпълнителен директор, не съм оказвал какъвто и да е натиск в тази посока и това се подкрепя от факта, че съм заел поста на изпълнителен директор на ИАРА едва през есента на 2013 г., т.е. г-н Щерев е станал член на ДПС близо година по-рано.” Целият текст ТУК: ИАРА-1-doklad
Трето, забранена е официална реакция на нападките от страна на ръководството на ИАРА,за което отговорност носи Министерството и министър Васил Грудев
Днес вече идва ” заветният ден”! Сакаджиев е уволнен, а неговото място заема Янчо Янев. При овладяването на ИАРА от новият изпълнителен директор, първата стъпка е да бъде спрян интернет достъпа в Агенцията /на всички служители/ и да бъде спрян телефонът на изпълнителния директор.
Янчо Янев е кадър на ГЕРБ. Когато оглавява териториалното звено на ИАРА в Бургас през 2009 година той е член на общинското ръководство на ГЕРБ в Несебър. Янев е оглавявал управление „Общински гори, земеделие и селско стопанство“ към община Несебър. Бил е и зам.-кмет на Несебър по европейските фондове в периода 2003-2007 г.
Работата е свършена. ГЕРБ-ерската метла е проработила и е изчистила мястото за своя човек, а неистината и оплюването на Сакаджиев?
Нищо ново в медийното и политическо пространство, когато става дума за морала и методите на ГЕРБ!

http://alarmanews.com/, публикуваме статията без съкращения, с оглед на факта, че когато беше назначен за шеф на Агенцията Майдън Сакаджиев, поне в регионалните медии в Плевенско, това бе отразено навсякъде, поради и факта, че е от Никопол. В последствие пак регионалните медии отразяваха постоянно дейността на ИАРА под ръководството на Сакаджиев, без нито една критична нотка…След неговата смяна, обаче – нищо. Или почти нищо….Случаят е емблематичен за отношенията: медии – политика – власт. Но това е тема за друг коментар!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: