Само пет зоопарка с лиценз, два от тях – в Плевенско

14.08.2014 9:08

14.08.zoo

Българските зоопаркове масово не отговарят на европейските изисквания за отглеждане на животни. От 20 само 5 имат лицензи. В 15 тече проверка дали да получат такива. Все още не се знае колко от тях окончателно ще отпаднат от списъка заради лоши условия, пише „Труд“.
Лицензирани са тези в Добрич, Пазарджик, Кнежа, Плевен и Димитровград. По данни на екоминистерството посетители не приемат парковете в Пловдив и Кюстендил. Но вратите им са заключени само за хора. Там има животни и те живеят в лоши условия. Клетките на животните са тесни за обитателите им, а вместо да предоставят близка до природната среда, са покрити с бетон. Заради недостиг на средства управите на зоопарковете едва успяват да изхранят питомците си. Пари за разширяване и озеленяване на клетките – няма.
Почти всички съоръжения – 19, са общински, а едно е частно. Останалите зоопаркове не могат да приемат всичките им обитателите, тъй като нямат свободни помещения. Не е ясно и в този случай кой ще поеме издръжката на животното. От екоминистерството също няма указания какво да се прави с обитателите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: