Колко пари всъщност е взел Зелов и може ли 14 по 100 да е равно на 4000?

12.08.2014 13:13

12.08.zelov

Окръжен съд – Плевен разпореди прекратяване на съдебното производство и връщане на делото срещу зам.-кмета на Плевен Алексей Зелов в Софийска градска прокуратура. Причината, според текста на разпореждането, е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, съобразно закона. Ще припомним, че Зелов бе задържан през април в момент на вземане на подкуп в размер на 4000 лв.
В обвинителния акт при описването начина на подготовка, предаване и получаване на сумата, вменена в обвинението, изрично е посочено, че на 22.04.2014 г. в плика „се съдържали 14 бр. банкноти с номинал 100 лева, общо на стойност 4000 лева, със серии и номера, описани в протокол за белязане на банкноти”. Налице е противоречие в обстоятелствената част на обвинителния акт и неяснота относно предмета на престъплението. От една страна изрично посочено, че в плика се намирали 14 бр. банкноти от по 100 лева, които били обаче 4000, а не 1400 лева, какъвто е сборът на посочените бройки банкноти.
Също така, никъде в обстоятелствената част не е описано и не става ясно в какво конкретно са се изразили действията на Зелов. Как и с кого е осигурил по-бързото подписване и плащане на платежните нареждания. Кратко, телеграфно и анонимно е посочено, че е осигурил по-бързото подписване и плащане на платежните нареждания от „съответните длъжностни лица”.
„Тези неизяснени обстоятелства са в пряка връзка с обвинителната теза. Не могат да са голословни. Задължение на прокурора е да ги изясни, за да очертае рамките на предмета на доказване в съдебното производство. Това не са обстоятелства, които тепърва следва да се изясняват от съда“, пише още в разпореждането.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: