В Пордим вземат превантивни мерки срещу разпространението на болестта „син език“

07.08.2014 15:17

7.08.pordim

Във връзка с констатирани огнища на болестта “син език“ по преживните животни на територията на Република България, за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта по преживните животни на територията на община Пордим на основание заповед на изпълнителния директор на БАБХ и кмета на Община Пордим се прилагат серия от мерки. Това информират от пресцентъра на местната администрация. Населените места от община Пордим се определят като предпазна зона около констатираните огнища на болестта с радиус 100 километра. Извършва се преброяване и регистрация на едрите и дребните преживни животни, отглеждани в населените места от общината, както и на клинични прегледи през две седмици на овцете, отглеждани в селищата и извършване на документиране. Изпращат се кръвни проби за серологично изследване от едри и дребни преживни животни, отглеждани в селищата и определени на случаен принцип от ЦУ на БАБХ. От овце, показали клинични признаци на заболяването „син език“, ще се вземат двойни проби: проба цяла кръв (вакуум контейнер с ЕДТА) за вирусологично
изследване и кръвна проба за серологично изследване.
Клането на възприемчиви за син език преживни животни, отглеждани в животновъдни обекти, разположени извън 20-километровата зона от заразените животновъдни обекти, попадащи в предпазната зона, ще се извършва след извършен клиничен преглед, термометриране и обработка с инсектициди. Клането трябва да се извършва само в одобрени за целта кланици на територията на 100-километровата предпазна зона.
Забранява се пашата на всички възприемчиви животни, отглеждани в селищата, попадащи в предпазната зона, в часовете с активен летеж на куликоиди от 19,00 до 08,00 ч. Забранява се провеждането на пазари и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на община Пордим, попадаща в предпазната зона. Предстои извършването на съвместен контрол с органите на Министерството на вътрешните работи – РУП – Пордим, както и дезинсекция в и около помещенията за отглеждане на преживни животни, местата за съхранение на торта и местата за водопой в населените места със съмнение за възникване на болестта. Собствениците на пчелини ще бъдат уведомявани преди извършване на дейностите с цел предпазване на пчелите от отравяне с препарати, използвани за дезинсекция.
Собствениците на животновъдни обекти на територията на общината, в които се отглеждат едри и дребни преживни животни, да не закупуват преживни животни с неизвестен здравен статус и произход, както и непридружени с ветеринарно-медицински свидетелства. Да се извършва периодична обработка на животните с ветеринарномедицински препарати с репелентно действие. Кметовете на кметства трябва да организират чрез местните средства за информация запознаване на населението с настоящата епизоотична обстановка, като заострят вниманието на гражданите и при съмнителни случаи на заболяване на животни да информират ветеринарните лекари или кмета/кметския наместник на населеното
място. Кметовете на кметства, съвместно с ветеринарните лекари, ще изготвят и по подходящ начин ще разпространят информационни материали за заболяването и предотвратяване на проникването и разпространението на болестта “син език“ по преживните животни на територията на населените места от община Пордим.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: