Плевенски жокей с блестящо представяне на турнир в Бургас

05.08.2014 16:36

5.08.jokei1

Плевенският жокей Антон Дацински направи истински фурор по време на квалификационния турнир, който се проведе на базата в парк „Езеро“ в Бургас през уикенда, информира plevensport.eu. 36-годишният ездач успя в едно изпитание да заеме първо, второ и трето място в дисциплината за 4-годишни млади коне с 3 различни коня, собственост на Ферма за коне „Дилчеви“ – Садовец. Първи Дацински се класира с кон Карас, втори с кобила Бамби и трети – с кобила Кристина. Така младият плевенчанин успя да окичи с 5 розетки своите коне от участието си в надпреварата. 140 елитни коня взеха участие в състезанието, което е част от най-мащабното като продължителност и като брой участници спортно събитие. 20 заявки за участие дори са отказани, заради запълване на всички подвижни боксове за животните, съобщи Георги Базотев – председател на местния клуб по конен спорт „Кан Крум“. Спортният клуб е организатор на турнира, заедно с Община Бургас и Българската федерация по конен спорт.

5.08.jokei2
Встъпителното състезание в събота започна в 17 часа, гарнирано с проливен дъжд и вятър, който отвя навесите, палатките и дори съдебната кула. Лошото време обаче не попречи на провеждането на изпитанията и ездачите продължиха да ги преодоляват въпреки трудните условия. „Гордост за конния спорт е, че състезанията не се прекратяват при лошо време. Тази традиция е още от времето на кавалерията“, обясни Базотев.
В неделните квалификации, които стартираха сутринта и продължиха до 18 часа, най-добрите ездачи преодоляваха паркури с нарастваща височина – от Х паркур за начинаещи деца до 1.40 метра при мъжете. Всяко изпитание излъчи по няколко групи победители от клубове в цялата страна. Именно в неделната надпревара постигна своя успех плевенчанинът Антон Дацински.
Състезанието продължава в петък и събота с изпитания от 10 до 12 часа. В прохладните часове след 18 ч. пък ще текат нощни паркури, които са възможни само в Бургас заради наличието на подходящо осветление. Наградният фонд на турнирите е 12 000 лв.
Снимки: „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: