ОДМВР – Плевен засилва контрола за безопасно движение по пътищата

02.08.2014 13:16

2.08.police

През месеците юни и юли 2014 г. драстично се увеличи броят на настъпилите тежки ПТП с тежко ранени и/или загинали, информират от пресцентъра на МВР – Плевен. Основните причини са превишената и несъобразена скорост, управление на пътни превозни средства от неправоспособни водачи или шофирането след употреба на алкохол или наркотични вещества. Като резултат броят на загиналите при ПТП е с 55 човека повече спрямо същия период на 2013 г.
Във връзка с разпореждане на Главният секретар на МВР и зачестилите пътни инциденти ОДМВР – Плевен предприема сериозни мерки за контрол на движението по пътищата. Активната контролна дейност цели по-добра ефективност при превенция на пътните инциденти и е насочена към безопасността на всички участници в движението. В указания, е разпоредено тя да се планира на базата на показателите, формиращи аварийност в регионите.
С цел насищане и подобряване на безопасността в обслужваната територия, в контролната дейност ще се включи целият полицейски състав, който има правомощия за работа по Закона за движение по пътищата /ЗДвП/. По време на движение екипите ще бъдат с включени сигнални светлини, с оглед видимост и превантивен ефект за шофьорите. Ще се определят места за контрол по автомагистрали, главни пътища І-ви и ІІ-ри клас, съобразно анализ на пътно-транспортната обстановка, аварийност и участъците с концентрация на пътно-транспортни произшествия, като бъдат предвидени активно присъствие и завишен контрол по основните направления за движение извън населените места в периода от 16.00 до 21.00 часа ежедневно.
Ще се създаде организация за значително увеличаване на контролната дейност спрямо нарушителите на правилата за движение по пътищата, като тя по вид нарушения да съответства на показателя, генериращ аварийност в региона. При осъществяване на контрол ще се извършва пълна и обстойна проверка както на водача, така и на техническото състояние на моторното превозно средство с възможностите на зачислените работни станции за отдалечен достъп (таблети).
Приоритетно ще се насочат полицейски сили за осигуряване на нормалното придвижване на гражданите по основната пътна мрежа. На проблемни точки от пътната мрежа (пътни възли, кръстовища и пътни отсечки) ще се организира регулиране и подпомагане на движението, като при необходимост ще се привличат и допълнителни полицейски наряди, особено в дните и часовете с усилен трафик.
Стартира активна контролна дейност, насочена към ползването на обезопасителни системи, управление след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества, управление от неправоспособни водачи, техническа изправност на автомобилите, валидно сключена задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, преминат периодичен технически преглед, неплатени глоби и др. Ще се прилага принципът на “нулевата толерантност” към всички нарушители на ЗДвП.
Ще се активизира контролът в движение за преминаване на червен сигнал, неправилно изпреварване, неспазване на предимство, неправилно престрояване, спиране, престой, паркиране и други, като се използват и мотоциклетите, зачислени в дирекциите.
Ще се активизира контролът на поведението на пешеходците по пътното платно – пресичане извън определените за това места, неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби и др., както и неосигуряване на предимство на пешеходците от страна на водачите.
При установяване на пътни превозни средства /ППС/, неправилно спрели за престой или за паркиране в лентите за принудително спиране по автомагистралите, ще се предприемат действия за налагане на санкции на нарушителите и незабавното преместване на ППС. При необходимост от вземане на административно отношение, нарушителите и ППС ще се извеждат на безопасно място. При установяване на принудително спрели ППС в лентите за принудително спиране по автомагистралите ще се извършва проверка за правилното им сигнализиране, ползването на светлоотразителни жилетки от водачите и да се оказва съдействие за изтеглянето по най-бърз начин на авариралото ППС.
Ще се изготвят планове за редовно провеждане на специализирани полицейски операции по метода „широкообхватен контрол”.
Ежеседмично в дните петък и събота от 22.00 часа до 1.00 часа ще се планират специализирани полицейски операции, като се извършва контрол на всички преминаващи моторни превозни средства и се акцентира на местата в близост до питейни и увеселителни заведения в района.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: