На 25 юли е църковният празник Успение на Света Анна

25.07.2014 7:29

На този ден църквата отбелязва смъртта на Света Анна, а на 9 декември се празнува нейното зачатие. Тя е майката на Дева Мария и съответно баба на Исус Христос. Света Анна се смята за покровител на бременността, раждането и майчинството. Името Анна е едно от най-разпространениете женски имена в християнския свят.

anna

Според историята Света Анна и мъжът Йоаким дълго не можели да имат деца. Света Анна се молела на Бог да ги дари с дете. Минало много време и ги посетил ангел, който им съобщил, че молитвите им са чути и те ще бъдат благословенни с дете. Ана обещала да посвети детето си в служба на Бога. Света Ана заченала в деветия ден на месец декември и дъщеря й Дева Мария се родила на осми септември. Когато детето навършило три години, родителите й я въвели тържествено в храма и я посветили на Бога, както се били зарекли пред ангела.

Днес хората вярват, че на 25 юли жените не трябва да работят, за да не се разболяват децата им. Ако в къщата им бременна жена се следи кой ще е първият гост през този ден и се вярва, че бъдещото бебе ще е от същия пол. Източноправославната църква чества пазника на Света Анна още от 6 век, като тя и съпругът й Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Именници на този ден са Ана, Анна, Анита, Анета, Анелия.
Снимка и информация – интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: