С оброк почетоха Свети Илия в местността „Езерото“ край Червен бряг

21.07.2014 13:39

21.07.cherven1

На 20 юли Християнската църква почита Свети Пророк Илия. Празникът, наречен още Илинден, е сред най-тачените от българския народ. Вярва се, че Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежава, го наричат Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник.

21.07.cherven2
По утвърдена традиция, в местността „Езерото” – в околностите на Червен бряг, там където в миналото са се установили първите заселници на сегашното селище, червенобрежани правят курбан. Той се организира от Община Червен бряг с подкрепата на много спонсори и лични дарения на граждани. С вярата, че възстановения преди близо 15 години оброк е помогнал да ги задминат бедствията, градушките и водните стихии, и тази година хората тук отдадоха дължимото на Светеца закрилник.
До прохладните води край чешмата в местността „Езерото” местният свещеник, отец Красимир Лазаров отслужи благодарствен молебен и пожела: „Този курбан и водоосвещение да бъде благословение за душевно и телесно здраве. Нека, със застъпничеството на Пророк Св. Илия, Господ ни подкрепя в трудни моменти, за да можем да градим един по-хубав живот, защото всички ние го заслужаваме”.

21.07.cherven3
С песенен поздрав от Вокална група „Росна китка” при Обединена общинска организация на хората с увреждания започна народното веселие. За вкусната курбан чорба и бобената яхния заслужени благодарности, освен спонсорите, получиха и майстор готвачите от Домашния социален патронаж.
Снимки: tribunanews

#тагове:

НАЙ-НОВИ: