В Очен център „Окулус” – Плевен отстраниха две заболявания с една операция

21.07.2014 14:01

21.07.okulus

С операция 2 в 1 в Очен медицински център „Окулус” – Плевен лекарите отстраниха катаракта и астигматизъм при пациент на 47 години. Мъжът е медицински работник и в момента вижда отлично, казаха опериращите д-р Румен Минков и д-р Велизар Тодоров. Операциите „2 в 1” са последната новост в офталмологията и успешно се прилагат в „Окулус”. Целта е само с една операция и минимални травми за пациента премахването на две заболявания – катаракта (перде на окото) и роговичен астигматизъм. Това се постига с имплантиране на специална изкуствена леща. Този астигматизъм е рефракционна аномалия, при която роговицата е с нарушена сферичност, а лещата дава възможност на пациентите не само да виждат по-добре, но и да махнат очилата за астигматизъм, които цял живот са носили.
Самата имплантация е кратка и безболезнена процедура, а резултатите са впечатляващи. Помътнялата естествена леща на окото се разбива и премахва с ултразвук. Вместо нея се имплантира изкуствена, т.нар. торична леща. Тя комбинира в себе си няколко функции – отлично зрение за далече и корекция на астигматизма. При разработването на тези лещи са използвани технологии на НАСА, прилагани при най-мощните телескопи в света. Те са биосъвместими, имат вградени UV и жълт филтър за филтриране на вредната синя светлина (излъчвана от телевизори, компютри, мобилни устройства). При плевенския пациент е използвана леща AcrySof TORIC (Alcon). Операцията се извършва безболезнено, безкръвно и дори не е необходим престой в болница. Оперираният може да се върне към всекидневните си занимания още на следващия ден.
През септември в Очен медицински център „Окулус” отново ще се проведе кампания за борба с най-често срещаното очно заболяване – перде на окото (катаракта). По време на нея са предвидени безплатни прегледи и информация за най-новите методи за лечение на катарактата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: