Общинари от Никопол ще се обучават в чужбина по проект на НСОРБ

19.07.2014 13:34

Национално сдружение на общините в Република България   в партньорство с 251 общини между които и Община Никопол, е бенефициент по Проект №: 0118-НСОРБ-1.10;BG161PO002-1.10.01-0001 „Е-ПОДЕМ – Европейски Проекти, Общински Дейности и Електронен Мениджмънт”. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие, приоритетна ос 1: Подпомагане на реализирането на дейностите на структурите на централно ниво; мерки за изграждане на капацитет на институциите, работещи по Структурните фондове”,Мярка на подкрепа 10 : „Подкрепа на общините за разработване, управление и изпълнение на проекти, финансирани по СКФ“.

nik

Основната  цел на проекта е разширяване на общинския капацитет за успешно и ефективно управление на европейски проекти.Основните дейности по проекта са : Дейност 1: Техническо осигуряване дейността на общините по подготовка, реализация и отчитане на европейски проекти;  Дейност 2: Изграждане на Ресурсно-координационен център за подкрепа на общините при подготовка и изпълнение на европейски проекти.; Дейност 3: Разпространение на информация и публичност и Дейност 4: Обучение в чужбина на общински евроексперти.
В рамките на първата дейност по Проекта на общината  бе предоставена офис-техника и специализиран софтуер за електронизация на дейностите  по европейските проекти. Една част от оборудването, която включва сървър и компютърна конфигурация се използва изцяло за работа с Електронна система за управление и контрол на проектите по Оперативните програми. Киоск-терминалът и видеоекрана са предназначени за предоставяне на информация за предлаганите от общината административни услуги, както и друга полезна за гражданите и бизнеса информация. В рамките на проекта, Националното сдружение на общините провежда мащабна обучителна  програма в европейски обучителни центрове за подобряване на административния капацитет.

Общините получават възможността да инвестират в своите експерти и служители, като ги включат в обученията. Петима служители от Общинска администрация – Никопол бяха одобрени за участие в обучения в Холандия , Испания и Белгия –  Ахмед Ахмедов, Анелия Димитрова, Стефан Стефанов , Николай  Илиев и Валентин Трифонов. Разходите са за сметка на проекта на НСОРБ и се финансират от ОП „Техническа помощ”. Обученията са в 5 модула, свързани с управление и изпълнение наевропейски проекти , а основната цел- Разширяване на общинския капацитет за успешно и ефективно управление на проекти, съфинансирани от СКФ. През месец юли преминаха обучителните модули„Административен капацитет за изпълнение на европейски проекти”, проведен в Маастрихт- Холандия и Финансово управление на европейски проекти , проведен в Барселона – Испания. В началото на септември в Брюксел ще бъде проведено обучението по модул „ Подготовка и изпълнение на европейски проекти „Проектът дава възможност за изучаването и прилагането на добрите европейски практики в работата на администрацията, за  укрепване на административния капацитет на общините по подготовката  и изпълнението на  европроекти.

Информация и снимка : Ан. Димитрова – Директор на дирекция „АОПД”

НАЙ-НОВИ: