Плевен бе домакин на регионална информационна среща на тема «Новият полицейски лидер»

17.07.2014 8:36

На 16-ти юли Плевен бе домакин на регионална информационна среща на тема «Новият полицейски лидер» – един уникален проект на Института по психология на МВР за ефективно управление на организация в сферата на сигурността. Срещата по проекта обедини служители от МВР, представители на частни охранителни фирми, неправителствени организации и журналисти.

sem1
Институтът по психология на МВР реализира проект «Новият полицейски лидер», осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма «Административен капацитет», съфинансиран от ЕС чрез Европейския социален фонд.
Информационната среща в Плевен започна с брифинг с представителите на медиите. На 16 юли в хотел «Кайлъка» в Плевен пред над 50 ръководители от средно управленско ниво на Областна дирекция на МВР – Плевен, ръководители на районни управления на структури на МВР, представители на частни охранителни фирми, неправителствени организации бяха представени реализирани дейности и получени резултати до момента по проекта, както и философията и организацията на обученията.
По проекта са организирани обучения по три теми – „Подбор и кариерно развитие” – 60 семинарни обучения; „Лидерски стил и мотивация” – 100 тридневни обучения и „Психологически аспекти на управлението при разследване на криминални престъпления и овладяване на кризи” – 60 тридневни семинара. Отпечатани са 1000 броя тестови методики за експериментално проучване на лидерство и мотивация.
796 служители от МВР са преминали през 2 етапа на теренно изследване на взаимовръзката между практикуване на лидерски стилове, ефективност в работата и актуална мотивация на служителите от МВР. Развиват се умения за изграждане на визия, ръководене чрез делегиране, формиране на умения за работа в екип, оценка на професионалното изпълнение, управление на промяната и мотивационни техники.
Бяха представени резултати от проведено социометрично изследване, чиято цел е да бъдат емпирично изведени професионално значимите качества, които оказват влияние върху успешната адаптация на служителите и тяхното изпълнение на професионалната дейност в различни направления на работа в МВР. Обхванати са 1150 служители в МВР. Те са разделени в групи според степента, в която са оценяване като успешно справящи се с професионалната дейност от своите колеги и ръководители. Теренно изследването е преминало на три етапа. Отпечатани са 2500 броя тестови методики за целите на емпиричното изследване на критериите за психологичен подбор.

sem3
Основната цел на проекта е подобряване и модернизиране на управленско-административния капацитет в МВР чрез актуализиране и усъвършенстване на познанията, стиловете и практиките на лидерство на средния ръководен състав в съответствие с ефективните управленски модели в организациите от сферата на сигурността.
Специфичните цели са – Подобряване на качеството на професионалния подбор и кариерното развитие в системата на МВР чрез по-ефективно и компетентно участие на ръководителите в процесите на планиране, набиране и развитие на служителите; Усъвършенстване на управленските практики и пълноценно разгръщане на лидерските качества на средния ръководен състав; Придобиване на познания и умения за изграждане и управление на ефективни екипи; Повишаване на организационно-психологичната компетентност на ръководителите за постигане и поддържане на устойчива професионална мотивация на служителите; Подобряване на административно-управленските умения, свързани с ръководене на работни процеси, оценка на представянето и дейности, изискващи междуструктурно взаимодействие в рамките на и извън МВР; Повишаване на психологичната подготовка на ръководния състав и придобиване на специализирана психологична компетентност за управление на криминални разследвания и на критични инциденти, застрашаващи обществения ред и националната сигурност.
Проектните дейности ще завършат през юли 2015 година.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: