Държавно първенство по шах за сеньори и сеньорити се проведе в Червен бряг

14.07.2014 16:12

14.07.chess

За пета поредна година Червен бряг бе домакин на Държавното първенство по шах за сеньори и сеньорити, което се проведе от 11 до 13 юли. Турнирът е едно от най-авторитетните първенства в страната, което се следи с изключително голям интерес сред шахматните клубове. То се организира от Българската федерация по шахмат в партньорство с местния Шахматен клуб „Михаил Тал” и в него тази година се включиха осем отбора от страната. Турнирът откри зам.-кметът на Община Червен бряг, Мирослав Манов, който поднесе поздрав към участниците от името на кмета на Общината. Вокалната група при Пенсионерския клуб „Златна есен” и малката певица Памела Пламенова също се вписаха с песенен поздрав към състезатели и гости на събитието.
Сред участниците в турнира бяха изявени шахматисти като международният майстор Веселина Шикова – бивша шампионка на България, майсторите на спорта: Петранка Драганова, Енчо Петков, Тодор Спиров, братя Рибарови и много други признати величия в този спорт. Интерес предизвикаха и двамата незрящи състезатели от отбора на Дряново, които играеха на специални шахматни дъски. Съдийството на състезанието бе поверено на плевенчанина Чавдар Андреев – съдия І-ва републиканска категория и Иван Вачев от Червен бряг – съдия ІІ-ра републиканска категория.
В продължение на 3 дни шахматистите ветерани доказваха уменията си на чернобелите полета, а след оспорваната надпревара бяха излъчени и победителите. Със златни медали се закичиха представителите на Шахматен клуб „Добрич”, следвани от клубовете на „Виктори” Благоевград и „Дебют” Оряхово. При жените също се игра по кръгова система (всеки срещу всеки). На първо място при дамите се класира отборът на Казанлък, а червенобрежките сеньорити – Петранка Стефанова и Цветана Петрова заеха второто място, сребърните медали и купа. Трети останаха шахматистките от отбора на Дряново.
При закриването на турнира участниците заявиха, че са изключително доволни от предоставените условия от страна на домакините и си пожелаха отново да се срещнат догодина в Червен бряг.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: