220 човека тръгнаха за 20-и път „По стъпките на Левски“ (снимки)

13.07.2014 19:55

13.07.pohod1

Официалният старт на 20-ото юбилейно издание на Националния туристически поход „По стъпките на Левски“ бе даден тази вечер в зала „Катя Попова“. Както писахме, тази година в него се включват 220 участници в седем лъча, които ще се съберат на 18 юли – рождения ден на Апостола, в родния му град Карлово. Най-възрастният участник в патриотичното начинание е 77-годишният плевенчанин Христо Недялков, а най-малкият – 3-месечният Емил Недков, който ще приеме предизвикателството заедно с 2-годишната си сестричка и родителите си. За четвърта поредна година в похода се включва и руска група, водена от проф. Дмитрий Севастиянов и доц. Татяна Осипова.

13.07.pohod2
Участниците бяха приветствани от почетния председател и създател на похода, Васил Копчев, който изрецитира пред тях стихотворението „Левски“ на Дамян Дамянов. Той пожела така, както поетът е осмислил нещата, Апостолът да се превъплъти поне мъничко във всеки един от нас, българите. „От 20 години съм чувал какво ли не за нас, участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Левски“ – че сме били будали, че гоним Михаля. „Защо не си хванете влакчето бе, момчета“, така ми казваха най-близките хора. А да не говорим за телевизионните рекламни клипове, в които смисълът на живота е да седнеш на по бира с приятелите“, сподели идеологът на похода.

13.07.pohod3
Васил Копчев заяви, че съмишлениците не отиват просто на поход, а на поклонение и преклонение пред делото и живота на най-достойния представител на незабравимата плеяда възрожденци. „Затова сме длъжни да живеем не само с грижите за ежедневието, но и да се вслушваме в посланията на Дякона. А не само да се кичим с тях на 19 февруари и 18 юли. Само тогава бихме се доближили до неговата мечта да сме равни с другите европейски народи. Ето защо, когато се обръщаме към Апостола, трябва да сме честни и открити, както чист и честен е образът, който той ни е оставил“, каза още Васил Копчев.

13.07.pohod4
Към младите походници той се обърна с думите, че им предстои едно вълнуващо приключение, в което има заложени и сериозни физически усилия, и интересни запознанства, и интелектуални предизвикателства, както и поемане на рискове. Всичко това ще ви позволи да проверите себе си, като дух, воля и вяра за справяне с житейските несгоди извън семейната идилия, посочи почетният председател на похода. Участниците в похода бяха поздравени и от руската група, от името на която приветствие отправи проф. Дмитрий Севастиянов.

13.07.pohod5

 

13.07.pohod6

 

13.07.pohod7

 

13.07.pohod8

#тагове:

НАЙ-НОВИ: