Мъртво бебе с малформации, в следствие инфекция, причинена от сифилис, роди плевенска ромка

11.07.2014 15:14

„Жената има пет деца и две прекъснати бременности. Тя е неосигурена, безработна и по време на бременността не е посещавала акушер-гинеколог, не е провеждала и изследвания”, съобщава дерматовенерологът д-р Христина Хайдудова, началник лаборатория за изследване на полово предавани инфекции към Клиниката по дерматология и венерология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен.

sifil
24-годишната е постъпила в Родилно отделение на болницата, където е установено, че плодът й е загинал вътреутробно. Серологичните проби са били положителни на сифилис. Бебето е било в гестационна възраст около 5-6 лунарен месец и с несъвместими с живота увреждания на органи и системи, преценени като класическа клинична изява на вроден сифилис. Майката е диагностицирана със заразен ранен сифилис, придобит по време на бременността. Мъжът, с който живее на семейни начала, също е със сифилис.
„Не е известен източникът на заразата, която се придобива единствено по полов път. Случаите на вроден сифилис в България са казуистика. Обикновено децата, родени от майки с новодиагностицирана или прекарана инфекция, са клинично здрави, тъй като жените са лекувани в хода на бременността. Новородените също се профилактират с подходящо антибиотично лечение”, коментира още д-р Хайдудова.
Лечението на бременните жени със сифилис се провежда в Клиниката по дерматология и венерология на УМБАЛ – Плевен по клинична пътека, но при условие че жената е осигурена или по социални показания. Амбулаторно лечение се провежда с не така надеждни антибиотици поради липсата на пазара от около 5 години на депопеницилинови препарати за инжекционно лечение.
Снимка и информация – интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: