Десетгодишен плевенски шахматист мери сили с мъже в Парацин

09.07.2014 11:08

Ден след като спечели Международния шахматен фестивал за ученици „Надеждите на света“ в к.к. Константин и Елена, 10-годишният състезател на СКШ „Плевен 21“ Валентин Митев, воден от своя баща, замина за участие в друг важен турнир- Международен шампионат за мъже на Централна Сърбия.

mitev
Младата ни шахматна надежда е за първи път на турнир извън страната. Момчето играе в турнир Б, в който участват 150 шахматисти на различна възраст с международен коефициент под 2100.
Валентин е под стартов номер 115 с коефициент 1640. Това не притеснява талантливото момче и след 6 изиграни кръга Вали е с актив от 4 точки и 25-та позиция във временното класиране, като нивото му на постижение е 2040, т.е. с 400 ело-точки по-високо от личния му коефициент.. Плевенският състезател няма загубена партия до тук, има две победи и 4 от двубоите му завършиха с равен резултат.
В партия от шестия кръг състезателят на треньорката мс Христинка Илиева постига ценна победа срещу ветеранът Момчил Ражич с ело 1923, за което е получава бурни аплодисменти от сръбската публика. В седмия кръг Валентин ще играе с черните фигури срещу км Милан Лазич от Сърбия с ело 2022.
Като истински професионалист, плевенският шахматист играе без умора състезателни партии вече двадесети ден подред.
На 19-ти юни Валентин стартира в мъжки турнир край Варна, където стана първи сред 10- годишните. От 23 юни до 3 юли представи страната на международен детски фестивал „Надеждите на света“, където спечели купата в своята възрастова група и бе обявен за „Най-добър български състезател“ на фестивала.
Пожелаваме му да намери още сили за победи в оставащите 3 кръга в Парацин.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: