Експерти на WWF уловиха малка моруна в българския участък на Дунав

03.07.2014 20:10

На връх деня на Дунав – 29 юни – екип от експерти на WWF улови малка моруна, излюпила се тази пролет. Двайсет-сантиметровият младеж е хванат край с. Ветрен, измерен, претеглен, маркиран и пуснат обратно в реката. Малката рибка върна надеждите на специалистите, че има моруни в българския участък на реката и че се размножават.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Експертите изследват есетрите от миналата година и за пръв път успяват да хванат следата им. Методът за улов на есетри за изследвания беше демонстриран пред журналисти само ден преди успешното пускане на мрежите.
Древните видове са на над 200 млн. години и когато са се появили на Земята още са се разхождали динозаври. В Дунав са живели 6 вида есетри – моруна, пъструга, руска есетра, шип, атлантическа есетра и чига. Днес са останали само четири от тези видове – атлантическата есетра и шипа са изчезнали от водите на реката. Те са видове, които живеят в морето и влизат в реките, за да се размножават. Изключение прави чигата, която живее само в реката. В момента има забрана за улов на есетри в Дунав от българска и румънска страна.
В рамките на проекта за прилагане на дейности за подобряване на състоянието на есетрите, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ , WWF прави изследвания за местата им за размножаване и ще възстановява популациите на рибите в Дунав. Тихомир Стефанов, Веселин Коев и Стоян Михов, които уловиха рибката, се надяват, че до края на проекта те и другите им колеги ще успеят да уловят още малки есетри.

roba1
Част от програмата на WWF за опазване и възстановяване на есетровите риби в Дунав е и проект, финансиран частично от програма Life +, по който WWF провежда срещи и обучения с рибарските общности, с институциите, с ферми за отглеждане и развъждане на есетрови риби, преработватели и търговци на хайвер и с отговорните политици и контролиращи органи от двете страни на реката. Благодарение на него журналистите имаха възможност да се запознаят с рибари от Тутракан, които разчитат на реката за поминъка си и слушаха историите им за лова на моруни. Един от тях шеговито каза „откакто има забрана и есетрите ги няма“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: