Вкусна ваканция за малчуганите от село Победа (галерия)

03.07.2014 15:53

3.07.pobeda1

Отново е ваканция! А за децата от село Победа тя е забавна, вкусна и весела, благодарение на проекта „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове”, по който работи местното Читалище „Зора 1990”, финансиран от ФРГИ с подкрепата на Фондация „Америка за България”. Продължават практичните обучения на деца да изпълняват народни песни, да месят хляб, да боравят с точилка, да правят домашен кашкавал. Тези работилници са поредна стъпка от представянето и опазването на нематериалното културно наследство, в които взеха активно участие 11 деца на възраст от 7 до 14 години, обособени в две групи. Предварителен график ще осигури на участниците всеки ден различно обучение. Празнична погача за Гергьовден, лучник и кашкавал – това ще е вкусът на детството от лятната ваканция.

3.07.pobeda2
Чрез завръщане към позабравени традиции, проектният екип ще помогне участниците да направят преоценка на своите ценности, както и да засили техния местен патриотизъм.

3.07.pobeda3
Проектът ще продължи до средата на месец август, като на финала се предвижда провеждането на заключителна пресконференция-концерт. На събитието ще бъде уредена кулинарна изложба от тестени и млечни произведения, фотоизложба, концерт от младите изпълнители. Ще бъде излъчен част от филма, който е заснет по време на проведените демонстрации. Публично ще бъдат представени специално създадените уебсайт и фен страница в социалната мрежа Facebook. По проекта ще бъдат изработени и разпространени DVD-дискове и сувенири.

3.07.pobeda4
С извършваните проектни дейности ще се съживяват, възстановяват и популяризират местните традиционни кулинарни умения и песенен фолклор, чрез разработването и предлагането на иновативни електронни услуги от читалището, като ще се осигурява достъп до местното културно наследство от всяка точка на света.

3.07.pobeda5

 

3.07.pobeda6

 

3.07.pobeda7

 

3.07.pobeda8

#тагове:

НАЙ-НОВИ: