Артцентърът гради културни мостове с Велико Търново, Габрово, Казанлък и Пловдив

03.07.2014 15:22

3.07.artcenter

Мениджърът на Артцентър Плевен, Огнян Кузманов, е провел разговори с ръководствата на някои от емблематичните галерии в страната за предстояща съвместна дейност, като част от политиката на плевенската галерия за създаване на нови културни мостове. Това сподели той пред „Плевен за Плевен“. Една от срещите ми бе със Силвия Йорданова, която е галерист в Галерия „Хан „Хаджи Николи“ във Велико Търново, като се договорихме тяхната колекция да гостува в Плевен на 5 февруари, а също така плевенски художници да имат възможността да се представят при тях напълно безплатно, разказа Кузманов, отбелязвайки, че по принцип при представяне на изложба в „Хан „Хаджи Николи“ авторите заплащат наем.
Разговори са водени и с директора на художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Евгени Недев и пиара Нели Савчева, които са приели възторжено инициативата на плевенчани за създаване на културни мостове с други градове. Габровци ще гостуват в Артцентъра през април, като ще се представят със съвременни автори, които живеят и творят там, а ние от своя страна ще върнем визитата, сподели Огнян Кузманов. Друг град, с който предстои да ни свърже културен мост, е Казанлък. „Срещнах се с художника Апостол Заров, който е син на мой учител от Художествената гимназия и с него също договорихме обмен на изложби. На 5 март предстои да открием тяхна изложба, дело на 12 художници, подготвена специално за Артцентър Плевен, а ние ще гостуваме в техния Инфоцентър“, разказа още за предстоящите инициативи мениджърът на галерията в Градската градина.
Друг български град, с който Плевен предстои да си сътрудничи в областта на културата, е Пловдив. Разговарях с моя бивш съученик Румен Жеков, който е едно от водещите имена в областта на изкуството в Града под тепетата, който също прие радушно идеята и вероятно през май ще представим и изложба на пловдивски автори, сподели още Кузманов.
Снимка: архив „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: