Стряскаща тенденция: Синтетичната дрога набира скорост на разпространение в Плевен

01.07.2014 11:01

E Ecstasy pills or tablets close up studio shot methylenedioxymethamphetamine. Image shot 2004. Exact date unknown.

Марихуаната и синтетичната дрога се превръщат в основен проблем, заемайки мястото на наркотици, като хероина и кокаина. Това сподели пред „Плевен за Плевен“ Валентин Минков, психолог в Превантивно-информационния център по зависимости в Плевен, по повод Международния ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици, който отбелязахме преди броени дни. По думите му, марихуаната е входът към употребата на други наркотични вещества. Той сподели, че в практиката си в ПИЦ – Плевен е имал контакт с около 300 човека, зависими към наркотични вещества, като едва двама от тях не са започнали с марихуана. Марихуаната променя нагласите и поведението на човек, ценностите тотално се размиват, като единственото важно нещо остава да избягаш от проблемите, изпушвайки поредната цигара, посочи Минков. Тя намалява за кратко напрежението, но с течение на времето организмът привиква и повишава толеранса към нея, допълни специалистът.
Валентин Минков сподели, че няма ясна и точна статистика за хората в Плевен, употребяващи наркотици, което е огромен проблем и в национален мащаб. Колкото до тенденциите, в нашия град марихуаната държи едно постоянно ниво на употреба, все по-трудно се намира хероин, а като негов заместител се използва метадонът, отбеляза психологът. По думите му, почти няма нови лица, които започват да употребяват метадон или хероин, но все по-широко разпространение намира синтетиката – различните видове дизайнерски дроги, които можеш да си поръчаш дори в интернет. Употребата им води до агресия и този проблем може да се превърне в неконтролируем, прогнозира Валентин Минков, споделяйки случаи на родители, подали жалба в Прокуратурата срещу децата си, тъй като чувстват живота си под заплаха. Срещал съм се с хора, които казват, че не спят с месеци или се заключват в стаята си, тъй като не знаят как ще реагира тяхното дете в такъв момент, посочи той.
Другата тенденция, по думите на психолога, е хора, приемащи наркотични вещества, да стават родители. „Такъв пример е едно момиче, с което работих преди три години. Тя вече има дете, което е с неизяснен статут – майката се колебае дали да се грижи за него или да го даде за осиновяване, а освен всичко това то е с хепатит С“, разказа Валентин Минков. По думите му, добър резултат в превантивната работа може да се получи, ако младите хора се научат да се справят със стреса, напрежението и проблемите, които ги заобикалят, без да посягат към наркотиците.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: