Условна присъда за плевенски фирмаджия, ощетил държавата с близо 2 млн. лв.

30.06.2014 17:05

30.06.dds

Днес Плевенският окръжен съд призна подсъдимия Л.Б.Л. за виновен в това, че в периода 14.09.2010 г. – 14.12.2010 г. в Плевен при условията на продължавано престъпление, в качеството си на собственик и управляващ фирма избегнал установяване и плащане на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери – 1 729 151,88 лв., като потвърдил неистина в справки-декларации по чл. 125 ал.1 от ЗДДС, подадени в ТД на НАП – Велико Търново, офис Плевен.
Подсъдимият включил в данъчната основа на доставките с право на пълен данъчен кредит стойностите на фиктивни покупки, съставил и използвал документи с невярно съдържание при представяне на информация пред органите по приходите – дневници за покупките на фирмата, приложени към подадени пред ТД на НАП справки-декларации за данък добавена стойност, в които са вписани фактури, отразяващи фиктивни доставки.
Л.Б.Л. приспаднал неследващ се данъчен кредит в рамките на справките-декларации по ДДС, като в резултат на деянието са укрити данъчни задължения в особено големи размери. Същият е осъден на четири години лишаване от свобода, като наложеното му наказание е намалено с една трета. Така следва да бъде изтърпяно наказание от две години и осем месеца лишаване от свобода. На основание чл.66, ал. 1 от НК съдът отлага изтърпяването на наложеното наказание с изпитателен срок от пет години. На основание чл.189, ал.ІІІ от НПК подсъдимият Л.Б.Б е осъден да заплати разноските по делото.
Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд – Велико Търново.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: