Илиян Йончев аргументира изграждането на трети мост на Дунав между Никопол и Турну Мъгуреле

25.06.2014 13:28

25.06.most1

В румънския град Турну Мъгуреле се проведе работна среща за представяне на данните от предпроектното проучване за изграждането на нов мост на река Дунав. В нея се включиха областният управител на Плевенска област Илиян Йончев и неговият заместник Мирослав Михайлов. Събитието се организира в рамките на дейностите по проект „Обща стратегия за пространствено развитие на трансграничния район Румъния- България”. Във важните дискусии се включиха още областните управители на Силистра и Русе, кметовете на Никопол, Турну Мъгуреле, Бекет, Гюргево, представители на област Телеорман, експерти.

25.06.most2
Консултантската фирма „TRANSPROJECT 2001” по договор с Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния е разработила анализ на потенциалните места за трети мост на река Дунав. Експертите представиха четири основни участъка, някои от които с по няколко варианта. Те са Силистра – Кълъраш, Русе – Гюргево, Никопол – Турну Мъгуреле и Оряхово – Бекет. При оценката на вариантите ще се вземе предвид връзката с европейските и регионални транспортни коридори, социалният и икономически ефект от бъдещото съоръжение, както и въздействието върху околната среда.

25.06.most3
Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев аргументирано представи предимствата на варианта за мост при Никопол – Турну Мъгуреле. Освен че е най-пряката връзка между столиците София и Букурещ, той ще е на удобно място в централната северна част на страната и сравнително на равно отстояние между съществуващите два моста. Илиян Йончев се спря и на съвременната транспортна връзка с новия участък на автомагистрала Хемус, както и на ефекта от това съоръжения за един от най-бедните региони на страната. Тезата му бе допълнена и от кмета на Никопол Емил Бебенов, който подчерта, че мост на това място би бил най-прекия път от Гърция до Прибалтика.
При избора на трасето за бъдещото пътно съоръжение ще се вземат предвид също потенциалната му цена и техническите параметри. Предстоят още две важни срещи – на първата експертите ще определят само по един вариант за четирите основни участъка, а при втората, която ще е до края на юли, ще се определи най-подходящото място за третия мост на река Дунав.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: