Творци от България, Сърбия, Румъния и Корея подреждат иконографска изложба в Артцентъра

24.06.2014 11:26

ikoni1

На 3 юли, четвъртък, от 17.30 ч. в Артцентър Плевен ще бъде открита превърналата се в традиционна иконографска изложба под мотото „Традиция и съвремие“. Това съобщи за „Плевен за Плевен“ кураторът на изложбата, иконографът Владимир Андреев. Събитието се реализира за втора поредна година в Артцентъра и се прави съвместно с Българското иконографско сдружение. Участие ще вземат над 30 автори с повече от 100 творби, като през тази година в експозицията ще има и международно участие в лицето на творци от Румъния, Сърбия и дори Корея. По традиция, на откриването ще бъдат включени и музикални изпълнения. Те ще бъдат дело на румънската оперна певица Йоана Бакану, която е сестра на една от участничките в изложбата.

ikoni2
Решихме в настоящото издание на изложбата да представим по-голямо разнообразие, като освен икони с масивен сребърен обков, с 24 карата злато, скъпоценни и полускъпоценни камъни, ще покажем резби върху дърво, кост и камък, творби, изпълнени в техниката фреско, стенописни копия, мозайки, сред които двуметрова такава, която се прави специално за изложбата, сподели Влади Андреев. Сред участниците ще има както много сериозни професионалисти, така и млади автори. Поканил съм дори един ученик, тъй като според мен е много важно на подобни прояви да се дава шанс и на младите, посочи иконографът.
Колкото до идеята за темата „Традиция и съвремие“, Владимир Андреев отбеляза, че това е едно изкуство на почти 2000 години, което е търпяло развитие през вековете. Всяка епоха дава своето отражение върху иконите, появяват се различни стилове, като тази тенденция продължава и днес, разказа талантливият плевенски майстор. Като пример той даде творбите на част от румънските иконописци, работещи доста по-различно от това, което ние имаме като представа за иконата, но без да бягат от канона.
Снимки: архив „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: