Малките земеделски производители – акцент в тридневното агро-изложение в Кнежа

23.06.2014 14:56

Дейността на Местна инициативна група (МИГ) в град Кнежа бе представена по време на тридневно агроизложение, което се проведе от 18 до 20 юни. Събитието бе открито с приветствени думи от г-жа Милена Горанова – председател на Управителния съвет на Местна Инициативна Група- Кнежа.

 

agro1
„За две години упорита работа успяхме да финансираме 22 проекта на стойност 2 млн. и 630 000 лв.“, подчерта Иван Христов, изпълнителен директор на МИГ – Кнежа. Г-н Христов представи дейността на Местната инициативна група и успешно осъществените проекти, реализирани благодарение на МИГ-Кнежа.
Г-н Симеон Шарабански, кмет на Кнежа, произнесе приветствени думи и представи проектите, които са внесени в МИГ – Кнежа. Община Кнежа е внесла в МИГ-а проекти за рехабилитация на централната градска част, ремонт на спортна зала „Гълъбин Боевски“ и изграждане на три детски площадки – две в град Кнежа и една в село Лазарово.
„В новата стратегия ще акцентираме върху младите фермери“, обеща г-н Христов. „Последното преброяване, проведено през 2010 г., разкри, че в България има 200 000 малки земеделски производители. Това прави 80% от всички стопанства в България“, коментира г-н Мъгърдич Хулиян, председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели. Сдружението е учредено през месец март и има за цел защита и политическо представителство на малките фермери, подчерта г-н Хулиян.

agro2
Поради лошото време демонстрацията на земеделска техника бе преместена във втория ден на изложението. Освен новата земеделска техника гостите на изложението имаха възможност да научат повече за Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ и за начините за кандидатстване в учебното заведение. Представителите на гимназията се похвалиха, че от тази година е разкрита и нова паралелка – бубарство.
„От 1962 г. Институтът по царевица е единственият научен център в България, който отговаря за Националната координационна програма за царевицата“, заяви д-р Наталия Петровска, гл. асистент в Института по царевицата в Кнежа. Тя представи на зрителите историята и дейността на Института и припомни, че тази година се навършват 90 години от създаването му.
Гостите на изложението се запознаха със стъпките, които се предприемат при кандидатстване за кредит и изготвяне на бизнес план, представени от г-н Христов.
По време на заключителния ден зрителите имаха възможност да разберат повече за успешно реализираните проекти в град Кнежа и какво предстои да се прави през новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони.
Г-жа Милена Горанова, председател на УС на Местна Инициативна Група- Кнежа, закри тридневното агроизложение и благодари на всички участници за техния принос към популяризирането на дейността на МИГ-Кнежа. Танцови състави към танцови състави към Народно читалище „Борба-1896“ допринесоха за доброто настроение на всички посетители на агроизложението.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: