20 юни – Световен ден на бежанеца

20.06.2014 7:34

20.06.bejanci

През 2001 г. Общото събрание на ООН избира 20 юни за Световен ден на бежанеца. Датата съвпада с влизането в сила през 1974 на бежанската конвенция на Африка, приета от Организацията за африканско единство.
На Световния ден на бежанеца, 20 юни, ВКБООН отбелязва смелостта и силата на повече от 40 милиони хора, принудени да напуснат своя дом заради война или посегателство над човешките им права. През 2013 година, рекорден брой хора са поели по този път. От 12 юни на страницата stories.unhcr.org се разказват бежански истории, включително на разселени хора, намерили убежище в България.
Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет обявява 20 юни 2014 г. за Ден на отворени врати в центровете на агенцията. През тази година честването е свързано с изпълнението на Спешните мерки за преодоляване на кризата, възникнала вследствие на засиления миграционен натиск към територията на Република България, и с помощта, оказана от БЧК, от държавни ведомства, вероизповедания, неправителствени организации, доброволци и отделни граждани, за подпомагане на бежанците, потърсили закрила от българската държава.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: