Посланикът на Казахстан покани плевенски фирми за участие в мащабен бизнес форум

20.06.2014 17:11

20.06.poslanik1

По покана на кмета проф. Димитър Стойков на официално посещение в Плевен беше посланикът на Република Казахстан Н. Пр. Темиртай Избастин. По време на срещата с ръководството на Община Плевен проф. Стойков разказа на дипломата за историята, културата и съвременното състояние на Плевен, като акцентира на редицата проекти с европейско финансиране, които се реализират, както и на готовността за новия програмен период 2014-2020 г.
Виждам, че градът живее и се развива, посочи посланикът на Казахстан по време на разговорите. Отношенията между нашите страни винаги са били топли и приятелски. Между държавите ни никога не са съществували политически или дипломатически проблеми. Необходимо е обаче да активизираме и разширим сътрудничеството си в икономическата сфера, категоричен беше Н. пр. г-н Избастин.

20.06.poslanik2
Стокооборотът между България и Казахстан на този етап възлиза на 200 милиона долара годишно, главно в областите доставка на петрол, метали, стоки от леката промишленост, козметика, медикаменти. Смесените предприятия са 35, най-вече в сферата на малкия и средния бизнес. Казахстан е бързо развиваща се страна и можем да бъдем взаимополезни в много повече стопански сектори при облекчения визов и митнически режим, който вече съществува, изтъкна дипломатът. В тази връзка той отправи покана към плевенски фирми за участие в едно от най-големите световни изложения – ЕКСПО`2017, което ще се проведе в родината му.

20.06.poslanik3
По-късно г-н Избастин се срещна с представители на браншови бизнесорганизации в Плевен – Търговско-промишлената палата, Камарата на строителите, Браншовата бизнес камара. На срещата присъстваха и представители на едно от най-големите предприятия в града – „Ваптех”. Всички те ще представят информация за дейността си в Посолството на Казахстан, след което ще осъществят конкретни разговори с Н. Пр. Темиртай Избастин за възможностите за бъдеща съвместна дейност с казахстанските бизнес среди, беше обсъдено по време на разговорите.

20.06.poslanik4

По време на посещението дипломатът прояви и сериозен интерес към плевенския Медицински университет и перспективата тук да се обучават студенти и специалисти от страната му. Също така, той откри в залите на ХГ „Илия Бешков” фотоизложбата „Съвременен Казахстан”, представяща природата, традициите, етническата толерантност (в страната живеят представители на над 120 етноси), космическите успехи, изкуството на Казахстан. Н.пр. г-н Избастин връчи и дарение на РБ „Христо Смирненски” – книги на казахстански автори, албуми, справочна литература за неговата страна, преведени на български език.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: