Изложба по повод 130-годишнината на Ангел Спасов откриват в ХГ „Илия Бешков“

19.06.2014 15:52

19.06.beshkov

На юбилейна ретроспективна изложба „130 години от рождението на Ангел Спасов (1884-1974) – скулптура, живопис и рисунки“ кани ценителите на изобразителното изкуство екипът на художествена галерия „Илия Бешков“. Експозицията, в която ще бъдат представени над 200 творби на именития ни съгражданин, ще бъде открита на 25 юни, сряда, от 17 ч.
Скулптор без аналог в българската пластика, радетел за творчество и учител на поколения плевенски художници, Ангел Спасов е едно от преоткритите имена в българската художествена история. Роден през 1884 г. в Плевен. През 1904 г. постъпва в Рисувалното училище в София, където учи живопис при проф. Иван Мърквичка и скулптура при проф. Жеко Спиридонов. През последните две години на обучението си (1910-1911 г.) посещава Венеция, Флоренция и Рим. Член на Дружествата „Съвременно изкуство“ и на „Севернобългарските художници“. Живее и работи в Плевен до смъртта си.
Първите му творчески стъпки съвпадат с едно изключително тежко време на три последователни войни – Балканската (1912-1913 г.), Междусъюзническата – 1913 г. и Първата световна война (1915-1918 г.) Скулптурните композиции от този период – малки по размер творби, с етюдно-импресионистичен характер са посветени на военните трагедии и представят опит за скъсване с характерния за епохата академизъм и лъжекласицизъм.
Темата за народната скръб, присъща за българското изобразително изкуство от 20-те години на XX в. не остава чужда за Ангел Спасов. В този период той създава голяма поредица композиции и портрети, между които и триптиха „Разпятие“, явяващ се синтез на преживяното и единствена по род и решение творба в новобългарската скулптура. Някои от тези произведения носят духа на символизма и в значителна степен са отглас от политическите и социални събития.
След 40-те години, интереса на автора е насочен изцяло в областта на портрета – скулптира образите на съвременници, вае бюстове на исторически личности. Обект на художествено търсене е точната физиономична характеристика на модела и прецизната психологическа модулация.
До 1930 г. Ангел Спасов работи и в областта на живописта – портрет, фигурална композиция и пейзаж. Днес цялото художествено наследство и библиотека на Ангел Спасов се съхранява в ХГ „Илия Бешков“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: