Плевен сред областите с най-сериозно пострадали от дъждовете посеви

18.06.2014 18:04

18.06.posevi

Около 32 000 декара пшеница и ечемик са пострадали сериозно заради дъждовете през последните седмици, съобщи в Долна Оряховица министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Според него от наводнените площи няма да може да бъде прибрано нищо. Най-пострадали са посевите в плевенски, старозагорски, ямболски и казанлъшки регион.
Въпреки загубите на продукция земеделският министър очаква добра реколта. Нанесените поражения няма да се отразят на крайната цена, която няма да бъде по-ниска от миналогодишната, каза Димитър Греков. От засетите около 11 млн.дка с пшеница ще бъде прибрана около 5 млн. Очаква се в хамбарите да влязат и около 800 хиляди тона ечемик.
Министърът посъветва производителите, констатирали загуби, да се обърнат към областните земеделски служби, за да бъдат съставени протоколи своевременно и да бъдат изплатени по-бързо обезщетенията. Дъждовете обаче се отразяват добре на пролетните култури като слънчогледа и царевицата и добивите от тези култури ще бъдат добри, посочи още Греков.
Снимка: Пресцентър на МЗХ

#тагове:

НАЙ-НОВИ: