Третокласник от НУ „Христо Ботев“ триумфира в национален турнир по математика

16.06.2014 11:30

Единственият представител на област Плевен – третокласникът от НУ „Христо Ботев” Йоан Василев, се завърна с медал и купа от Националния турнир „Математически звезди”, организиран от Академия „Двадесет и първи век” в Пловдив на 14 юни. Въз основа на ежегоден рейтинг оргаизаторите канят деца от страната за участие във финалното състезание.
Рейтингът на различните възрасти е въз основа на три национални състезания „Черноризец Храбър”, „Иван Салабашев” и Областен кръг на „Европейско кенгуру”, проведени през годината. В този рейтинг Йоан Василев е на шесто място за страната. Състезанието е индивидуално и отборно. Служебно Йоан е избран за капитан на отбор „Змиеносец”, сформиран от деца от страната по преценка на организаторите. Всички отбори са с имена на съзвездия. Отборното състезание се провежда в два етапа, като задачите се презентират от капитана на отбора.
Единственият сборен отбор от провинцията „Змиеносец” победи с 8 точки преднина останалите. Задачите, които решават децата са авторски на Ивайло Кортезов. На първия етап всеки работи сам. На втория етап се решават задачи с повишена трудност групово по двойки. Ролята на капитана е да ги представи пред всички състезатели, пред журито и отбор опонент, които могат да отнемат точки и търсят грешки в решенията. Така в директна елиминация отбор „Змиеносец” спечели първо място и Йоан Василев като капитан донесе купата в Плевен.
В крайното индивидуално класиране след финала третокласникът е пети по рейтинг в страната. Наградата на Йоан е участие в математически лагер-школа през месец август в Курортен комплекс „Елените”. Математическото лято за третокласника продължава с участие във Финалния кръг на „Математика без граници” на 21 юни в Несебър.

Снимка: архив НУ „Христо Ботев“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: