100 години от рождението на Александър Муратов. Май нещо пропуснахме….

15.06.2014 8:54

На днешния ден, преди 100 години, в плевенското село Ясен, е роден големият български поет и един от най-добрите преводачи на световна поезия – Александър Муратов. Подобен юбилей заслужава почит и припомняне, но явно това събитие е убегнало на авторите на така наречения „културен” календар на Община Плевен. Убегнало е явно и от паметта на съвременните му колеги по перо и в Плевен. В горещите летни дни местните културтрегери, или по-голяма част от тези, администриращи културата, са заето със „спасяването” на плевенската филхармония, или по-точно казано – на настоящия й директор…
Не зная, къде би се вписал днес Александър Муратов със своето творчество, „активна гражданска позиция” и огромен преводачески труд в Стратегията за развитие на културата на Община Плевен. В българската литературна традиция, обаче, той е запазил своето място – без да участва в „проектни сесии”, без да се натрапва „на вниманието на медиите”. Ей, така – с труд, талант и интелект!..
Допускам, че все пак ще се сетим за него, поне в деня на неговата кончина – 14 ноември 1994 година.

muratov

Малко хора знаят, че истинското име на Александър Муратов е Христо Мишев. Поетът завършва гимназия в Плевен, а по-късно Педагогическото училище в Ловеч. Две години воюва в Испания по време на Гражданската война от , където е пленен и около осем месеца е държан в лагер за военнопленници във Франция. След като е реабилитиран, се записва да учи в Сорбоната, но лошото му здравословно състояние – старо заболяване от туберкулоза, го принуждава да се върне в София, където завършва романска филология. Бил е председател на плевенското дружество на писателите, дългогодишен главен редактор на списание „Пламъче“. Въпреки великолепното си творчество, Муратов остава не особено познат за широката публика поет. Името му е по-популярно като преводач на испанска, латиноамериканска, руска полска, френска и италианска поезия, в тандем с Атанас Далчев. Навремето с техните имена излизат 8 безценни тома световна поезия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: