Чрез иновативен проект ще борят младежката безработица в Плевенско

15.06.2014 16:02

15.06.dancho1

„Младите и техните права в Европа“ – така е формулирана една от проектните инициативи на Сдружение „Младежки доброволчески център“ – Долна Митрополия. За нея ни разказва неговият председател Йордан Христов, който чрез сдружението е представител на страната ни в серията дискусии проведени в Испания, Турция, Грузия, Македония и България през този месец. Работната група е била създадена преди няколко месеца и в нея като постоянни членове, освен Данчо Христов, участват още Божко Нелкоски от Македония, Айя Ванага от Латвия, Камила Вагнес от Испания, Ася Дрил от Турция и Тамари Лоула от Грузия.
Първата от срещите се е провела в Сената в Мадрид, Испания, като проявата се е радвала на огромен интерес от страна на младите хора в региона, сподели председателят на младежкото сдружение. На нея е било обсъдено сътрудничеството на младежките организации и местната власт. Веднага след нея групата „Младите лидери на Европа” е организирала кръгла маса и дискусия „на терен” с младежи от Истанбул и Самсун. На нея са били обсъдени възможностите за работа и сътрудничество по новата програма „Еразъм+” на ЕС.

15.06.dancho2
На следващия ден групата се е срещнала с кмета на град Кобулети, Грузия и с ръководителя на региона за обсъждане на възможностите за провеждане на обмени и практики между университетите и професионалните училища. Участниците са се обединили около идеята за серия от проекти от нов тип – Община + НПО + Техникум + представител на частния бизнес да влязат в сътрудничество със същата група организации от съседна или съседни страни. Това е нещо иновативно като идея и със сигурност изисква доста усилия, но резултатът ще е налице веднага след приключване не проекта, смятат „Младите лидери на Европа”.

15.06.dancho3
„Веднага след приключване на учебната година смятам да поканя всички директори на професионални гимназии и да обсъдим с тях възможността за реализирането на един такъв пилотен проект заедно с партньорите ни от Македония. Това е най-работещият начин за справяне с младежката безработица“, смята Данчо Христов. По думите му, методът прави процесите ясни и предвидими, а участниците в тях подготвени и можещи. „Това иска бизнесът, това изискват и икономическите реалности в момента в Европа. Пазарът иска от нас иновативност, креативност и подготвеност за справяне с всяка ситуация“, категоричен е младият лидер.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: