В Крушовене откриха реставрирания паметник на загинали летци и парашутисти (галерия)

14.06.2014 15:08

14.06.krushovene1

Реставрираният от ПП „Нова зора“ паметник-мемориал в Крушовене на загинали при изпълнение на служебния си дълг летци и парашутисти, възпитаници на ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, бе открит тържествено днес. Монументът в памет на полк. Иван Крумов, кап. Чавдар Джуров, кап. Вильо Динков и ст. л-т Венцислав Йотов е поредният мемориал в областта, възстановен в рамките на родолюбивата инициатива на партията. На откриването присъстваха бригаден генерал Валентин Цанков – съветник на министъра на отбраната Ангел Найденов, полк. Григорий Стаменов – командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, депутатът от „Коалиция за България“ и председател на ПП „Нова зора“ Минчо Минчев, проф. Евгени Гиндев – председател на Контролната комисия на партията, бившите летци Емилия и Тодор Гърбови. В Крушовене бе и проф. Аксиния Джурова – сестра на загиналия на днешната дата през 1972 г. кап. Чавдар Джуров.

14.06.krushovene2
Бригаден генерал Цанков прочете пред присъстващите писмо от министъра на отбраната Ангел Найденов, в което той изразява благодарността си за реализацията на патриотичната инициатива. „Министерството на отбраната с особена отговорност и внимание изпълнява своите задължения по опазването и поддържането на военните паметници в България и следи тяхното състояние. Над 170 000 български войници и офицери загинаха по бойните полета на пет войни, но не по-малък е подвигът на тези воини, загинали в мирно време в служба на родината“, се казва в писмото на министъра.

14.06.krushovene3
В словото си председателят на ПП „Нова зора“, Минчо Минчев, отбеляза, че когато споменем думата „дълг“, винаги в нашата представа изпъква ролята на българския офицер. Още от времето на легендарните думи на полк. Дрангов, че две смърти няма, но без една не може българският офицер е имал само една цел и една отговорност – да пази Отечеството, да пази земята и родния край от всички врагове от близо и далеч, припомни депутатът. Минчев подчерта, че откриването на реставрирания паметник не е мероприятие, с което „Нова зора“ иска да обърне вниманието към себе си. Желанието ни е по този начин да обърнем сърцата на българските граждани към хората на дълга в едни времена, в които Отечеството има най-силна нужда от синовете на България, обичащи своята родина повече от собствения си живот, изтъкна той. Минчо Минчев изказа специална благодарност към областната организация на партията в лицето на нейния председател Евгения Иванова и към общинската структура в Долна Митрополия, посочвайки, че без усилията на техните членове реализацията на родолюбивото дело едва ли щеше да стане факт. Също така, народният представител връчи благодарствени грамоти на кмета на Крушовене Димитър Фурнигов и Лъчезар Очев за активното им участие в подготовката и откриването на паметника.

14.06.krushovene4
В този момент в моето сърце бушуват противоречиви чувства – едновременно съм тъжен заради празните места в бойния ни строй, но и оптимистично настроен, защото в трудните и преломни дни на съвремието ние все пак не забравихме за нашите колеги, каза полк. Григорий Стаменов. Той изтъкна, че жертвите, дадени от военновъздушните сили, са резултат от една закономерност. „Нашата професия е свързана с тях и колкото и да не ни се иска, те са факт. Но тези жертви не са напразни, тъй като тези хора са дали своя дан за развитието на българската авиация и покоряването на небето“, сподели командирът на Учебна авиационна група „Георги Бенковски“ и припомни думите на Екзюпери, че летците не умират, а просто отлитат.

14.06.krushovene5
Паметта на загиналите летци бе почетена от всички събрали се край мемориала с едноминутно мълчание, панихида бе отслужена от отец Бойко, след което реставрираният монумент бе отрупан с цветя и венци.

14.06.krushovene6

 

14.06.krushovene7

 

14.06.krushovene8

 

14.06.krushovene9

 

14.06.krushovene10

 

14.06.krushovene11

 

14.06.krushovene12

 

14.06.krushovene13

#тагове:

НАЙ-НОВИ: